Уред координатора за реформу јавне управе данас је додијелио цертификате за 136 државних службеника који су успјешно завршили обуку из информатике и кориштења рачунара по савременом ECDL систему, водећем свјетском цертификацијском програму компјутерских вјештина за крајње кориснике.

Државним службеницима цертификате је уручио Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу Босне и Херцеговине.

Обука по ECDL стандарду  реализирана је у склопу пројекта “Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима” из области Управљања људским потенцијалима реформе јавне управе у БиХ.

Честитајући државним службеницима на успјешно завршеној обуци, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац нагласила је да се ради о пројекту чијом је реализацијом носиоцима цертификата пружена могућност да раде у складу са ECDL стандардом којег је прихватило више од 140 земаља свијета.

„Кроз овај пројекат чија је вриједност милион и 213 хиљада КМ током прошле и до средине ове године бит ће едуцирано укупно 2.400 државних службеника на сва четири нивоа управе (БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикт БиХ). Његовом реализацијом значајно ће бити подигнут ниво информатичке писмености у државној служби по јединственом европском цертификату у складу са ECDL стандардом прихваћеним у Европској унији“, казала је Боровац.

Успјешан завршетак обуке државних службеника уз њихову додатну едукацију у области информационих технологија и рада на рачунару, изузетано је значајан и са аспекта савременијег рада државних службеника у циљу повећања ефикасности функционирања јавне управе, нагласио је Невен Акшамија.

„Обука према ECDL систему није само обавеза која се од нас тражи у оквиру европског партнерства, него је обавеза и према свима другима у циљу реализације онога што се данас зове државна управа оријентирана према клијенту“, истакнуо је Акшамија.

Директор компаније Нет ПРО Брчко Златан Мулабеговић је нагласио да је током прошле године обуку прошло 1.600 државних службеника на свим нивоима власти, да су полазници показали велики интерес за ову обук о чему најбоље свједочи просјек пролазности који је већи од 80 посто.

„Битно је нагласити да ово није пука обука за рад на рачунару, него се ради о обуци за рад на софтверима који су у употреби посљедњих годину дана“, рекао је Мулабеговић.

Пројекат се финансира из средстава Фонда за реформу јавну управе, а у име Уреда координатора за реформу јавне управе реализује га конзорциј фирми ЦЦЕД Сарајево, БХМ Зеница, ЕЦДЛ ЕЦТ Бања Лука и Нет ПРО Брчко, те КИНГ ИЦТ Сарајево и Кинг ИЦТ Загреб.

Изјаву координаторице Боровац можете погледати овдје