Дневни авазАгенција за превенцију корупције и кооординацију борбе против корупције, институција чије су кадровско и материјално оспособљавање те ефикасан рад један од 49 увјета Европске комисије који БиХ треба испунити у овој години, још нема правилник о унутрашњој организацији. Како је потврдио Сеад Лисак, директор Агенције, све док Вијеће министара не да сагласност на овај документ, не може се очекивати ни озбиљна борба с корупцијом, на коју посљедњих дана позивају највиши међународни званичници у нашој земљи.

"Желим вјеровати да ће ВМ БиХ, као одраз властите воље и жеље да коначно отпочне борба против корупције, најскорије дати сагласност на овај документ. То би уједно дало и оптимизам да се, умјесто досадашње декларативне, пређе у практичну борбу против корупције у БиХ", каже Лисак. Лисак истиче да је за озбиљније подухвате у сузбијању корупције Агенцији потребно осигурати адекватан буџет, како би могла упослити стручно особље и почети радити на терену.

"У овом тренутку, због Одлуке о привременом финансирању институција БиХ, Агенцији није осигуран новац за мартовске плаће и друге материјалне трошкове, а да не говоримо о унајмљивању простора за смјештај, запошљавање особља, набавку опреме", истиче Лисак.