Представници Агенције за државну службу БиХ, Агенције за државну управу Републике Српске, Агенције за државну службу ФБиХ и Пододјела за управљање људским потенцијалима Брчко Дистрикта БиХ одржали су јучер у Мостару први састанак.

Састанак је одржан ради унапређења сурадње у области управљања људским ресурсима те реализацији мјера и активности из ревидираног Акцијског плана и Стратегије за реформу јавне управе у БиХ.

По ријечима директора Агенције за државну службу ФБиХ Сеада Масле, директори агенција закључили су како је нужно да заједнички покушају унаприједити своју сурадњу и на основи тога размјењују искустава и информације те предлажу измјене законских оквира.

"Циљ је данашњег састанак да се договоримо о модалитетима и подручјима даљње сурадње те евентуално о формирању форума директора агенција, као једног неформалног тијела које би се периодично састајало и размјењивало своја искуства", истакнуо је Масло.   

Што се тиче притужби грађана на то да је много натјечаја које агенције објављују намјештено, односно да се већ унапријед зна тко ће бити примљен на неко радно мјесто, Масло је казао како агенције објављују натјечаје, проводе процедуре, тестирају кандидате и достављају листе успјешних кандидата, а остало раде послодавци.

"Ми не можемо знати ради ли нетко већ на неком радном мјесту или не ради. Ми само морамо имати доказ да је мјесто упражњено. Ми нисмо ни инспекција ни полиција и не можемо ићи у службу видјети да ли нетко тамо ради по уговору о дјелу или без уговора", казао је Масло, додавши како је на полицији и инспекцији да утврђују такве незаконитости.

Државни координатор за реформу јавне управе Семиха Боровац казала је како Стратегија за реформу јавне управе у БиХ предвиђа да све разине власти истодобно проведу ту реформу, посебно када је у питању реформска област управљање људским потенцијалима, гдје Агенције за државну службу, по њеном мишљењу, имају одлучујућу улогу.

Извјештаји Еуропске комисије о напретку реформе јавне управе у БиХ још истичу недовољну практичну сурадњу и координацију између различитих разина власти, те да се по питању напретка у области управљања људским потенцијалима и даље осјећа одређена нетранспарентност код пријема државних службеника, али и различита мјерила кад је у питању напредовање у служби, истакнула је Боровац.

"Нама је циљ да се ова реформа, када су у питању државни службеници и државна служба, одвија брже и на један усклађен начин", закључила је координаторица Боровац. (Бљесак.инфо)