Дводневна међународна конференција о мјеритељству у Босни и Херцеговини, уприличена под покровитељством ЕУ, почела је данас у Сарајеву.

Конференција представља дио пројекта Европске уније „Јачање система мјеритељства у БиХ“, који је дизајниран како би помогао побољшању мјеритељства у БиХ на њеном путу ка европским интеграцијама.

Вриједан милион еура, пројекат помаже развој инфраструктуре квалитета у БиХ, у складу са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању.

Такођер, омогућава да се изради окружење у којем ће индустрија и босанскохерцеговачки произвођачи јачати пословне везе са тржиштем ЕУ, омогућавајући им приступ мјеритељским сервисима по стандардима ЕУ.

„Мјеритељство у БиХ је кључна компонента инфраструктуре квалитета, скупа са стандардизацијом, оцјењивањем усклађености и акредитирањем“, казао у уводном излагању отправник послова Делегације Европске уније у БиХ Boris Iarochevitch. 

На конференцији учествују бројни представници Института за мјеритељство БиХ, ентитетских завода, владе, међународних организација, академских тијела, невладиних организација, мјеритељских лабораторија и тијела, као и лабораторија за верификацију, као и калибрацију и тестирање, као и тијела за оцјену усклађености босанскохерцеговачких са међународним стандардима мјеритељства.Мјеритељство је област у којој је БиХ постигла солидан напредак.

Као резултат тог напретка, Институт за мјеритељство БиХ добио је пуноправно чланство у Европској асоцијацији националних института за мјеритељство (European Association of National Metrology Institutes – EURAMET)). Такођер, државни Институт за мјеритељство потписао је меморандум о разумијевању са Међународном асоцијацијом уреда за анализу (International Association od Assay Offices), као и билатералне споразуме са националним институтима за мјеритељство Њемачке и Аустрије.

„Урадили смо све што је потребно да ојачамо, побољшамо Институт за мјеритељство БиХ„ истакао је вођа пројекта Душан Кордик и додао да је овај Институт и раније радио, али по старом законум бивше Југославије.

Институт је усвојио ново законодавство прије седам година, али ако БиХ жели ући у Европску унију онда је потребно да промијени сву законску регулативу и усклади је са ЕУ“. 

И директор Института за мјеритељство БиХ Есад Тузовић нагласио је да је овај ЕУ пројекат омогућио представљање резултата  мјеритељства у БиХ у  регионалним и европским оквирима. Важни учинци ЕУ пројекта јачања система мјеритељства у БиХ су усклађивање законодавства са захтјевима ЕУ, усвајање „Стратешког плана државног система мјеритељства у БиХ за период 2010- 2015. године и генерално побољшање техничке експертизе у сектору мјеритељства.

Пројекат јачања мјеритељства у БиХ управо је при крају и завршава 28. децембра 2010. године, наводи се у саопћењу Делегације Европске уније у БиХ.