Порезни обвезници у Босни и Херцеговини ускоро ће имати на располагању могућност електронског подношења ПДВ пријава у информациони систем Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Како су нам потврдили у овој институцији, за сада су се створили сви технички предуслови за електронско пријављивања ПДВ-а, међу којима су завршетак софтверског рјешења и формирања цертификационог тијела за издавања дигиталних цертификата на нивоу БиХ.&qуот;Управа за индиректно опорезивања БиХ тренутно ради на изради одређених подзаконских аката, који ће бити посљедњи корак пред званично пуштање у рад система електронског подношења пријава. Очекујемо и надамо се да ће систем врло брзо профункционисати, посебно због бројних предности, као што су елиминисање грешака приликом уноса ПДВ-а и убрзање комплетне процедуре обраде ПДВ пријаве&qуот;, истичу у Управи.

Електронске пријаве ПДВ пријава вршит ће се уз помоћ дигиталног потписа обвезника индиректних пореза. Ова нова могућност је саставни дио е-владе коју је УИО, а самим тим и БиХ у обавези испоштовати према ЕУ стандардима.

Имплементирањем електронског подношења ПДВ пријаве у БиХ, УИО се сврстава у ред технолошки најнапреднијих институција у региону, објављено је на порталу екапија.ба