Европски комесар за запошљавање Ласзло Андор позвао је компаније у ЕУ да више улажу у образовање радника како би се лакше прилагодиле новим изазовима.

“Вјештине радника у Европи треба ускладити са садашњим изазовима и новим захтјевима у свјетској економији”, казао је Андор, говорећи на Европском пословном самиту у Бриселу у сриједу 30. јуна.

Мађарски комесар је упозорио на велике разлике међу државама чланицама ЕУ у погледу образовања радника у компанијама. Док у Великој Британији у образовање радника улаже 80 посто компанија, то чини само десет посто грчких предузећа.Образовање радника у компанијама кључно је за остварење плана Европске комисије “Нове вјештине за нова радна мјеста”, казао је Андор.

Иницијатива “Нове вјештине за нова радна мјеста” покренута је у децембру 2008. Заснива се на чињеници да Европа, да би “осигурала прилике за запошљавање за све и створила конкурентну и одрживу економију, треба добро образовану радну снагу која се може носити с постојећим и будућим изазовима.

”Челници водећих европских компанија упозорили су почетком ове године да се милиони радних мјеста у Европи не могу попунити јер радници немају потребне вјештине. Стручњак за образовање радника Међународне организације рада (ИЛО) рекао је да економска криза погоршава кризу с вјештинама радника у Европи јер неке компаније не могу више гарантовати сигурна радна мјеста и мање су склоне улагању у образовање радника.

Директори европских компанија у недавном су се испитивању заузели за већу флексибилност на европским тржиштима рада. “Нивои образованости на неким тржиштима у развоју несумњиво су јако велики. Те људе морамо или запослити или им конкурисати', казали су.

Представник европских синдиката Јозеф Ниемиец казао је да су нове вјештине потребне и за стара радна мјеста, истакнувши да би терет развоја вјештина радника требале сносити компаније, и јавне и приватне. Синдикати су забринути због тога што велике компаније више улажу у образовање радника од малих и средњих компанија, које су у већини и чине “праву базу” европске економије.

Основни приоритет за синдикате је квалитета радних мјеста, као и њихова квантитета, објаснио је он.Андор је такође позвао на интегрисање маргинализованих скупина попут Рома у тржиште рада. "

Роми су изгубљени људски ресурс", упозорио је, а преноси портал реци.ба