Босна и Херцеговина је изгубила пола милијарде марака које јој је Европа била намијенила за помоћ привреди. Свеједно је да ли су криви посвађани политичари или лијени чиновници. Ради се о томе да је БиХ прекршила привремени споразум с Европском унијом јер није донијела закон о државној помоћи и формирала оперативно тијело на државном нивоу. Рок од двије године је истекао прије четири дана, када је престао да важи Привремени споразум. Тако су бх. власти прокоцкале још једну шансу да покажу колико наша земља жели бити у Унији. Истовремено су показале да не желе јединствени економски простор и контролу трошења новца из буџета са свих нивоа власти.

Привремени споразум БиХ с ЕУ-ом је ступио на снагу 1. јула 2008. Тачно двије године Европска унија је чекала да БиХ донесе закон о државној помоћи који је био основни увјет из овог споразума. Када је прошао рок за доношење закона, нико се од бх. власти није забринуо, па чак ни након што је из Европске комисије саопћено да је ово посљедња прилика коју дају нашој земљи.

"Непосредна посљедица је да не можете очекивати неке даље трговинске уступке од ЕУ-а с обзиром на то да један значајан дио билатералних споразума није испоштован с ваше стране", поручио је Пиеере Мирел, директор Дирекције за Западни Балкан у Европској комисији.

Упркос упозорењима из Европске комисије, приједлог закона још није видио свјетло дана. Радна група формирана прије четири године тек сада размишља о новим концептима који ће бити прихватљиви за власти оба ентитета.

"Иако смо закаснили, мислимо да ћемо успјети завршити тај посао до краја јула, јер Министарство за вањску трговину надлежно је и за многе активности на нивоу државе у области привреде и у неким другим областима, а и поред тога многе невладине организације у овом периоду су га оцијениле као успјешно министарство", сматра Љубиша Ћосић, савјетник министра за вањску трговину и економске односе.

Питање је само која је мјера успјешности овог министарства ако за њега закон о државној помоћи који треба формирати јединствени економски простор БиХ може чекати. Овим законом се контролира издвајање новаца из буџета са свих нивоа власти, а утврђен је и износ и временски период у којем се може дати новац. Један од основних разлога због којег није донесен је противљење представаника из РС-а због пријеноса надлежности с ентитета на државу, но постоје и још неки разлози.

"Постоји пракса, коју су неки наставили, да државну помоћ додјељују својим симпатијама, својим привредним субјектима без икакве евиденције и транспарентности; сударила се та намјера с врло јасним категоричким принципима ЕУ-а", тврди предсједавајући Заједничке комисије за европске интерграције ПСБиХ Халид Гењац.

Због кршења привременог споразума БиХ с Унијом и недоношења закона о државној помоћи постоји могућност да нашој земљи буде ускраћена економску помоћ. Привреда наше земље до сада је добијала нешто више од два процента од укупног бруто дрштвеног производа Уније, што је око пола милијарде еура.

"До сада смо имали правило да до 200.000 еура могу добијати субјекти у периоду од три године с тим да су морали испуњавати одговарајуће обавезе и увјете. Од овог тренутка највјероватније да ћемо бити ускраћени до усвања овог прописа", казао је за ФТВ савјетник у Вањскотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић.

Недоношењем закона о државној помоћи и кршењем Привременог споразума који је дио Споразума о стабилизацији и придруживању с Европском унијом бх. власти су показале да не желе чланство у Унији. Овај закон је увјет споразума о слободнојој трговини ЦЕФТА и за приступање БиХ свјетској трговинској организацији. Очито је да наше власти овим јасно показују да не желе бити дио било које организације нити размишљају о добробити грађана који су их бирали,преноси портал екапија.ба