Закон о промоцији малих и средњих предузећа и предузетништва БиХ неопходан је како би се уредила ситуација у овој области и како би се створили услови за кориштење средстава из ИПА фондова, речено је на јавној расправи о овом приједлогу закона, одржаној данас у Сарајеву.

Љубиша Ћосић из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ истакао је да је доношење закона о промоцији малих и средњих предузећа и предузетништва краткорочни приоритет Европског партнерства БиХ и да је предвиђено Стратегијом за развој малих и средњих предузећа за период 2009-2011. године.

Представљајући Приједлог закона Ћосић је навео да се њиме мала и средња предузећа дефинишу као предузећа са запослених до 250 људи и приходом мањим од 95 милиона КМ.

„Овим законским приједлогом предвиђа се оснивање форума за помоћ малим и средњим предузећима“, додао је Ћосић.

Према ријечима предсједавајућег Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ Зорана Копривице, 90 одсто предузећа у свијету чине мала и средња предузећа, која су носиоци привредног развоја најразвијенијих свјетских земаља.

„Предложеним законом врши се усклађивање са законодавством ЕУ и другим европским документима“, истакао је Копривица констатујући да би се његовим усвајањем отворила могућност бржег и ефикаснијег кориштења страних извора средстава за подршку развоју малих и средњих предузећа.

Игор Гавран из Спољнотрговинске коморе БиХ као главну корист предложеног закона, уколико он буде усвојен у Парламентарној скупштини БиХ, види то што ће се добити подаци колико малих и средњих предузећа има у БиХ, што тренутно нико не зна.

„На основу тих података и статистика моћи ћемо направити план подршке малим и средњим предузећима“, истакао је Гавран констатујући да је ова подршка тренутно далеко више развијенија у Републици Српској него у Федерацији БиХ. Јавну расправу о Приједлогу закона о промоцији малих и средњих предузећа и предузетништва у БиХ организовала је Заједничка комисија за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ.