Независне новине: Посјету Делегације Европског парламента БиХ јучер је засјенила вијест да је седам невладиних организација из наше земље од званичног Брисела тражило да визе бх. грађанима укине тек након октобарских избора, а не у јулу како је најављивано.

Током састанка са европским парламнтерацима челници невладиних организација из БиХ у понедјељак навечер сугерисали су да буде одгођена либерализација визног режима, како уочи избора не би послужила као адут владајућим политичким странкама.

"Приликом наших посјета увијек организујемо састанак са представницима невладиног сектора, гдје ми углавном слушамо. Они су имали прилично јаке аргументе када су тражили да визе не буду укинуте до избора. Наш став је јасан. Неће бити никакавог одгађања", казао је јучер Едуард Кукан, предсједавајући Делегације Европског парламента.

Што прије БиХ испуни све услове који су јасно прецизирани, истакао је Кукан, прије ће бити и либерализација виза.

Забринути због сиромаштва у БиХ

Европски парламентарци изразили су јуче забринутост због сиромаштва у БиХ, које је посљедица глобалне економске кризе, али и изостанка неопходних реформи. "Веома је важно да сви услови које је поставио ММФ буду испуњени да би БиХ добила неопходну финансијску помоћ", казао је Едуард Кукан, предсједавајући Делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе. Истакао је да је неопходно да прије октобарских избора буде усклађен Устав БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и пресудом Европског суда у Стразбуру, која налаже укидање дискриминаторских одредаба.

"Европски парламент је озбиљна организација и нећемо постављати додатне услове", додао је Кукан, који је са колегама из Европског парламента јуче завршио дводневну посјету БиХ.

Кукан је оцијенио да је БиХ испунила готово све услове за либерализацију, осим неких техничких, те да очекује да ће грађанима БиХ визе бити укинуте прије Нове године.

"Спорном" састанку са европским парламентарцима, на којем је тражена одгода одлуке о укидању виза, присуствовали су челници Омладинске информативне агенције, "Транспаренси интернешнела БиХ", Центра цивилних иницијатива, АЦИПС-а, Центра за промоцију цивилног друштва, Центра за промоцију културног дијалога и Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ.

"Мене је изненадио став да визе не треба укинути. На састанку је речено да, ако смо већ 20 година у изолацији, можемо бити још неколико мјесеци, иначе би владајуће странке преузеле кредит за либерализацију визног режима. Рекла сам да се обични људи не слажу са таквим ставом", казала нам је јуче је Мирхуниса Зукић, предсједница Уније за одрживи повратак и интеграције БиХ.

Халид Гењац, предсједавајући заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ, оцијено је да је опасно да се врше политиканства о либерализацији визног режима.

"И поред испуњавања свих услова који су пред нас постављени из Брисела, питање либерализације визног режима се покушава исполитизирати. То није у реду. Укидање виза је неопходно свим грађанима и не би требало бити предмет политичких игара", казао је Гењац након јучерашњег сусрета са европским парламентарцима.

Састанку са невладиним организацијама у понедјељак навече у Сарајеву присуствовала је и Тања Фајон, која се успротивила иницијативи да буде одгођена либерализација виза за грађане БиХ.

"Бх. власти су од прошле године направиле значајан напредак и зато с разлогом мислим да ће БиХ бити укинуте визе у јулу ове године", рекла је Тања Фајон, извјестилац Европског парламента за укидање виза за земље западног Балкана.

Током јучерашњег предавања студентима Америчког универзитета у БиХ Фајонова је истакла да Експертни тим Европске комисије за границе, миграције и азил, који је прошле седмице посјетио БиХ, има добре оцјене о напретку на овом пољу.

Напоменула је да се сад чека извјештај Експертног тима за област борбе против организираног криминала и корупције, полицијске сарадње између сигурносних агенција у БиХ. Фајонова је оцијенила да ће ово бити и најосјетљивија провјера напретка бх. власти.

"Корупција и мито су најтежи предмет и то неће бити лако. Засад не могу ништа рећи о раду ове групе, али сљедеће седмице у Бриселу ћемо имати прве информације", рекла је Фајонова.

Студентима Америчког универзитета поручила је да је либерализација визног режима изнимно битна ствар за све грађане БиХ.

"Имали смо до сада два дана сусрета са бх. парламентарцима и чула сам доста аргумената и услова које је ваша земља испунила. Сад је најважније да Европска комисија направи извјештај о спремности БиХ за улазак у безвизни режим", поручила је Фајонова.

Процјена услова у Европској комисији требало би да буде у априлу и она се нада да ће та оцјена бити позитивна.

"Мислим да нема земаља у ЕУ које коче либерализацију визног режима. Можда је било прошле године, али од тада су бх. власти направиле знатан напредак. Он није спектакуларан, то се могло и раније урадити, али је повољан за грађане", казала је Фајонова, која је била члан Делегације Европског парламента током посјете нашој земљи.