Институције управе у БиХ су до 31.12.2009. године испуниле 39,07 посто мјера Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ.

Годишњи извјештај о напретку праћења провођења Акционог плана 1 (АП) Стратегије реформе јавне управе, који је усвојио Савјет министара БиХ,  биљежи да је напредак у имплементацији мјера из АП 1 по реформским областима у односу на годишњи извјештај 2008. године већи за за 6,45 посто.

Највећи напредак остварен је у реформској области „Управљање људским потенцијалима“ – 45,25 посто, а најмањи у области „Информационе технологије“ – 30,51 посто.  

У Годишњем извјештају, уз остало, наводи се да је Управни одбор Фонда за реформу јавне управе до сада одобрио 14 пројеката у вриједности 9.369.131,85 КМ (без ПДВ-а). Имплементација четири пројекта је у току, а у 2010. години очекује се почетак имплементације осталих пројеката. Након што су све владе усвојиле предложени Анекс Меморандума о разумијевању за успостављање Фонда за реформу јавне управе и одредиле потписнике истог, Анекс Меморандума су у периоду од 14. до 22. децембра 2009. потписали представници домаће власти и донатори. Анексом је, између осталог, продужено важење Фонда до краја 2010. године.

Канцеларија координатора поново је указала на чињеницу да је политичка координација утврђена Заједничком платформом о начину и механизмима проведбе Акционог плана 1 Стратегије РЈУ изостала. Координацијски одбор за економски развој и европске интеграције у 2009. години није разматрао провођење Стратегије РЈУ у БиХ.

Канцеларија и даље биљежи кашњење институција у извјештавању о напретку у шест реформских области АП 1.