Срна: Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су јучер по хитном поступку Закон о измјенама Закона о платама запослених у органима управе РС са 48 гласова за, 10 против и три уздржана.

У 2010. години запосленима са коефицијентом од 30 до 37 плата ће бити мања за 25 посто, са коефицијентом од 23 до 27 за 20 посто, са коефицијентом од 17 до 22 за 15 посто, а са коефицијентом од 4 до 16 за десет посто, и то све за цијелу 2010. годину.

Министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да ће овим законом бити уштеђено 12 милиона КМ, док су уштеде од примјене сва три закона о платама који су на дневном реду ове сједнице пројектоване на око 17 милиона марака.

Посланик СРС РС Миланко Михајлица затражио је од представника синдиката да повуку сагласност коју су дали за овај закон.

Он је рекао да могућност обраћања посланицима немају челници синдиката запослених у органима управе и у МУП-у, него само они представници синдиката који хвале Економску политику и Буџет РС.

Посланик СДС-а Божидар Васић рекао је да предложени закон има нелогичности јер ће се његовом примјеном десити да радници са мањим коефицијентом имају плату већу него радници са већим коефицијентом.

"Радник са коефицијентом 23 имао је плату 2.300 КМ, а биће смањена на 1.840, док је радник са коефицијентом 22 имао 2.200 КМ, а сада ће имати 1.870 КМ", рекао је Васић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је неприхватљиво да се радницима са коефицијентом четири смањује плата за десет посто.

Он је од предлагача затражио податке колико радника има коефицијент 4, а колико 37.

Независни посланик Војислав Глигић рекао је да се експлозија повећања плата десила 2008. године у вријеме локалних избора и да је било неминовно да се плате морају смањити већ наредне године.