Независне новине: Иницијална уставна реформа која ће омогућити да БиХ усвоји и имплементира европске законе и правила поспјешит ће будућу интеграцију земље у ЕУ, закључили су јучер министри вањских послова ЕУ на засједању у Бриселу.

"Уставне промјене нису дио услова за транзицију ОХР-а у уред специјалног представника ЕУ. БиХ треба усвојити иницијални сет уставних амандмана како би постала функционална држава чији је устав усклађен са Европском конвенцијом о људским правима. Прецизније, држава мора бити у позицији да усвоји и имплементира законе и стандарде ЕУ. Ове реформе ће поспјешити будућу интеграцију БиХ у ЕУ", наводи се у закључцима.

Додатне консултације о мандату ЕУФОР-а

Вијеће ЕУ, иако је расправљало о мандату ЕУФОР-а, јучер није донијело одлуку колико ће дуго европске војне снаге остати у БиХ. У нацрту одлуке наводи се да би Мисија ЕУФОР-а требала остати до новембра наредне године, али министри вањских послова ЕУ одлучили су да, прије доношења коначне одлуке што би се требало десити у јануару, обаве још један круг консултација с министрима одбране и војним експертима.  

Министри вањских послова ЕУ поновили су забринутост развојем политичке ситуације у БиХ те позвали на убрзање кључних реформи.

"Заједничка визија будућности земље и политичка воља да се испуне услови за европске интеграције су неопходни да би прогрес био постигнут. БиХ је направила прогрес у проведби услова садржаних у смјерницама за либерализацију визног режима, стога позивамо Европску комисију да одмах по испуњењу свих услова предложи укидање виза за БиХ као што је то учинила у случају Македоније, Србије и Црне Горе чији ће грађани од 19. децембра ове године моћи путовати без виза", закључило је Вијеће ЕУ.

Министри су поновили пуну подршку европској перспективи земаља западног Балкана, што је од кључне важности за стабилност и будућност региона. Вијеће је потврдило да за напредак ка ЕУ требају испунити фер и ригорозне услове у складу са оквиром заснованим на консензусу о процесу придруживања и стабилизације који је утврђен у децембру 2006. године.

"Вијеће је поновило да у складу с постигнутим напретком у економским и политичким реформама и зависно од испуњења неопходних услова, земље потенцијални кандидати могу остварити кандидатски статус", наводи се у закључцима.