Независне новине: ЕУФОР је на јучерашњој церемонији у Министарству сигурности БиХ предао надлежност за контролу над кретањем оружја и војне опреме домаћим властима.

Меморандум о разумијевању о примопредаји контроле над оружјем и војном опремом потписали су представници ЕУФОР-а, Министарства сигурности БиХ, министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ, те Брчко дистрикта и свих кантона.

Мијо Крешић, замјеник министара сигурности БиХ, казао је да је овим чином и посљедња надлежност коју је ЕУФОР имао пренесена на домаће институције.

"До сада су домаће власти већ преузеле неке надлежности од ЕУФОР-а попут контроле над зрачним простором и деминирањем. Овим чином Босна и Херцеговина исказује спремност да може постићи највеће стандарде НАТО-а и Европске уније, чије чланице желимо да постанемо", казао је Крешић.

Он је додао да ће се сарадња са ЕУФОР-ом наставити те да ће ЕУФОР помагати домаћим властима у контроли промета оружја и војне опреме и задржати мониторинг над овим процесом.

"Закон који је љетос усвојен предвидио је подијељену недлежност за контролу промета оружја између жупанија, ентитета и Министарства сигурности БиХ. Закон је био производ концензуса и реалног стања у БиХ и представља прихватљив начин за контролу кретања оружја. ЕУФОР ће надгледати овај процес, јер су они од завршетка рата вршили контролу и имају искуство", казао је Крешић.

Он је напоменуо да је оружје Оружаних снага БиХ и полицијских агенција изузето из овог закона.

Командант ЕУФОР-а Стефано Кастањото истакао је да је пренос овласти са ЕУФОР-а на домаће власти у области контроле промета оружја резултат сарадње ЕУФОР-а са домаћим властима од 2006. године.

"На усвајање овог закона из ЕУФОР-а смо подстицали још од 2006. године и данас заједнички жањемо резултате онога што је учињено. Циљ наше мисије јесте да помогнемо БиХ, а овај пренос надлежности је велики корак који чинимо на добром путу", казао је Кастањото.

Закон о контроли кретања наоружања, који је усвојен средином јуна ове године, био је један од услова за либерализацију визног режима.