Дневни аваз: Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) је од 15. октобра одштампала  8.196 биометријских пасоша на основу захтјева које су грађани поднијели у надлежним министарствима унутрањих послова (МУП).  

У кантоналним МУП-овима, МУП-у Републике Српске, Јавном регистру Брчко дистрикта, те Дипломатско-конзуларној мрежи (ДКП) до сада је поднесено 12.199 захтјева за издавање ових пасоша.  

– Штампање и дистрибуција пасоша ка надлежним органима врши се континуирано, без проблема и према устаљеном плану штампања и дистрибуције, саопштено је из IDDEEA.  

У саопштењу се наводи да се сви електронски захтјеви пристигли у IDDEEA из МУП-ова одмах реализују, што значи да временски период од подношења захтјева код надлежног МУП-а до самог уручења пасошке књижице, углавном зависи од брзине провјере података код надлежних МУП-ова и локалних органа.

У систем за издавање докумената увезано је 12 МУП-ова, Јавни регистар Брчко Дистрикта, ДКП мрежа, све општине, односно преко 300 локација органа за издавање докумената.

Издавање пасоша је почело 75 дана прије планираног датума, а законски рок за издавање пасоша је 30 дана, додаје се у саопштењу.