Уставни суд Републике Хрватске је својим запосленицима забранио кориштење свих друштвених интернетских мрежа, попут Facebooka, Twittera, My Spacea и осталих. Иста забрана постоји и за упослене у Министарству правде РХ, судовима те осталим правосудним институцијама.

У образложењу за овакву одлуку наводи се опасност од откривања повјерљивих информација. Слична ситуација је и у Управи Града Загреба и бројним приватним фирмама, док је у државним фирмама у Хрватској сурфање ради забаве за радног времена допуштено. Јутарњи лист сазнаје да је на Уставном суду и у Министарству правосуђа инсталиран програм који технички онемогућује приступ тим мрежама, али и порнографским те другим неприкладним страницама.

"Није могуће приступити страницама као што су кладионица, коцкарница, порнографија и слични непримјерени садржаји, те готово свим страницама друштвених мрежа типа Facebook", потврђују из Министарства.

Но, посјећивање друштвених мрежа није забрањено запосленицима државних установа Републике Хрватске.

Што се тиче Босне и Херцеговине, сазнајемо да је „сурфање“на друштвеним мрежама дозвољено у државним фирмама као што су БХ Телецом, Електропривреда и други. Што се тиче државних институција, неслужбено сазнајемо да запослени имају приступ популарним друштвеним wеб страницама, објављено је на порталу Реци.ба.