Comart.ba: Гломазност административног апарата је свеприсутна, док се на плате и накнаде у неким општинама у БиХ издваја и до четвртине локалних буџета, изјавио је Синиша Бенцун, менаџер пројекта Центра цивилних иницијатива (ЦЦИ) “Локална управа за квалитет живота грађана”.

“Иако је као посљедица финансијске кризе пуњење општинских буџета у 2009. години у просјеку мање за око 30 одсто и даље се ништа не чини на смањењу јавне администрације. По броју запослених у локалној управи и даље смо далеко од комшија, а поготово од стандарда ЕУ”, рекао је Бенцун, наводећи као примјер Словенију у којој локалне заједнице имају око два чиновника на 1 000 становника, док их је пет у Мостару, Бихаћу и Требињу.

Бенцун је на конференцији за новинаре рекао да већи апарат грађанима не обезбјеђује бољи квалитет услуга, док издвајања за одборничке накнаде варирају од 200, па чак до 1.225 КМ, колико мјесечно добијају одборници у Добоју.

“Квалитет и цијена комуналних услуга драстично варира у појединим општинама. На градске водоводе прикључено је око 50 одсто домаћинстава општинама Фоча и Широки Бријег, а више од 90 одсто у општинама Тузла, Зеница и Ново Сарајево”, рекао је Бенцун и додао да су за изградњу нових и реконструкцију постојећих путева највећа издвајања из локалних буџета била у Бихаћу, а најнижа у Мостару.

У извјештају ЦЦИ-ја, објављеном након проведеног пројекта “Локална управа за квалитет живота грађана”, истиче се да упркос значајној међународној, финансијској и техничкој помоћи и побољшаним управним процедурама, општине и градови у БиХ не пружају довољно основа за независно праћење и вредновање рада власти током или након мандата.

Прелиминарни налази о стању квалитета живота грађана у 11 посматраних општина у БиХ указују на значајне разлике у квалитету живота које су узроковане како наслијеђеним стањем, тако и индивидуалном способношћу локалне управе и квалитетом услуга које обезбјеђују, речено је на конференцији за новинаре.У ЦЦИ-ја наводе да су се на удару ребалансираних буџета у овој години највише нашли материјални трошкови локалне админситрације, издвајања за спорт и културу, капиталне инвестиције, а у једном броју општина образовање и здравствена заштита, док издвајања за социјалну заштиту нису директно смањивана, али да ниво квалитета ових услуга неће бити на прошлогодишњем.

Извјештајима о стању квалитета живота грађана обухваћено је 11 оштина и градова, Тузла, Ново Сарајево, Мостар, Добој, Пале, Фоча, Требиње, Широки Бријег, Ливно, Бијељина и Зеница, док ће извјештај за Бањалуку, Бихаћ и Травник бити накнадно објављен.