Независне новине: У БиХ је јуче издато првих 427 биометријских пасоша и предато више од 2.000 захтјева, рекао је јуче Синиша Мацан, директор, Агенције за идентификациона документа (IDDEEA).

Он је додао да ће сви грађани који су од четвртка предали захтјев у току ове или наредне седмице добити биометријски пасош и појаснио да је основна разлика нових у односу на старе пасоше у томе што је безбједност знатно већа, а могућност злоупотреба сведена је на минимум.

Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ, рекао је да је било много опструкција у БиХ у увођењу биометријских пасоша и позвао ентитетске парламенте да хитно усвоје закон о електронском вођењу матичних књига.

"Сваки изговор да то не буде урађено је удар и атак на издавање и сигурност биометријских пасоша, а може утицати и на одговор Експертске комисије ЕУ која ће дати процјену о либерализацији визног режима са БиХ", упозорио је Новић.

Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ, рекао је да не треба заборавити неспоразуме који су били препрека увођењу биометријских пасоша, али да у наредном периоду треба промовисати тај успјех како би и извјештај Европске комисије (ЕК) био позитиван.

"Ово је битан дан за све грађане БиХ и издавање биометријских пасоша био је један од најважнијих услова за грађане БиХ. Ја се надам да ће ЕК да примијети успјех ове земље, а мој циљ и циљ мог кабинета је да учинимо све да грађани БиХ дођу на бијели шенген", рекао је Шпирић.

Новић је рекао да је у систем увезано 160 институција на 320 локација, те да је БиХ успјела увести нове пасоше за рекордно кратко вријеме.

Мустафа Мујезиновић, премијер ФБиХ, рекао је да је ово један од најважнијих корака ка либерализацији визног режима.

"Либерализација ће највише значити привреди и пословним људима, јер ми се чини да они највише пате због виза. Јесте тешко свима, али многи привредници одустају од пословних путовања због процедура које данас морају проћи", рекао је он.

Новић је јуче Шпирићу и Мујезиновићу уручио специмене, односно симболичне примјерке биометријских пасоша, без правне важности. Специмене ће добити и премијер РС Милорад Додик, комесар за проширење ЕУ Оли Рен, те шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас и високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Мацан је напоменуо да ће цијена нових путних исправа бити 40 марака и да су они који су у протеклих неколико дана заустављали издавања пасоша то радили на своју руку.

"Није било никаквих разлога да то буде обустављено. Свако ко је то радио он то није радио на основу било ког акта, него самовољно на основу својих одлука", рекао је Мацан.

Он је појаснио да је рок за увођење биометријских пасоша био крај године, те да је за тада било предвиђено и усвајање свих подзаконских аката.