Дневни аваз: Постане ли бутмирска иницијатива позитивна и успјешна прича, то ће представљати велики помак у кретању ове земље ка ЕУ. За нас је то битан процес, не смијемо допустити да БиХ буде једина која заостаје за цијелом регијом, а мобилизација свих снага ЕУ и САД то зорно показује и не да простора за неуспјех, рекао је у интервјуу за "Дневни аваз" Димитрис Куркулас (Kourkoulas), шеф Делегације Европске комисије (ЕК) у БиХ.

Мобилизација снага

– Нажалост, БиХ није далеко напредовала посљедње године. Стога се надамо и вјерујемо да ће успјех бутмирске иницијативе помоћи БиХ да иде даље. Тај успјех значит ће транзицију ОХР-а у Уред специјалног представника ЕУ (EUSR) и учинит ће могућим низ измјена Устава које су везане уз усклађеност Устава с Међународном повељом о људским правима те које ће учинити земљу ефикаснијом и спремнијом да се носи са свим обавезама које европски процес носи са собом – рекао је Куркулас.

Говорите само о успјеху, значи ли то да ЕУ и САД уопће не рачунају на могућност неуспјеха или понављања сценарија који смо видјели на априлском пакету?

– Када имате мобилизацију снага на тако високом нивоу као што су Билт (Bilt), Стајнберг (Steinberg) и Рен (Rehn) не вјерујем да има простора за неуспјех. Такођер, не вјерујем да бх. лидери могу дозволити да не прихвате пакет који узима у обзир страхове и интересе свих страна.

Из РС се чује да није вријеме за промјене Устава, а то је поручују и руски дипломати. Може ли се уопће очекивати икакав озбиљан потез у том смислу?

– Нећу улазити у детаље приједлога, јер се о томе још разговара с лидерима. А ово је прави тренутак за уставне промјене, јер БиХ себи не може приуштити да заостаје за сусједима када су у питању интеграције у ЕУ и НАТО.

Конкретно, има ли шансе да БиХ добије владу и да буде укинуто ентитетско гласање?

– Вијеће министара или влада… Терминологија није важна.

Али, надлежности итекако јесу…

– Имате земаља чланица ЕУ које имају вијећа министара, као што је Италија, али имају све надлежности да воде своју земљу. Зато ми та терминологија не значи много. Ми не желимо мијењати структуру земље, ово није "Дејтон два", желимо да постоји влада која ће бити у могућности да донесе све одлуке како би се земља могла кретати ка ЕУ.

Привлачење инвестиција

Како с кочницама ентитетског гласања? Размишља ли се о укидању или редукцији тог механизма?

– То тренутно није увјет за било шта. То остаје искључиво на политичким лидерима да одлуче шта је у овом тренутку битно за земљу.

Мамац за прихватање понуде ЕУ и САД је укидање виза и стјецање статуса кандидата за ЕУ. Када то можемо очекивати, ако се постигне успјех у бутмирском процесу?

– Прије свега, највећи мамац требао би бити заједнички интерес свих грађана да имају ефикасне институције. Све ове реформе неопходне су не да бисмо били задовољени ми или Американци, већ да би ваша земља била ефикаснија.

Статус кандидата има конкретне добробити, прије свега привлачење инвеститора. Ако погледате друге земље, веома значајан степен повећања страних инвестиција десио се одмах чим су постале кандидати за чланство. Стога се надам да ће лидери то узети у обзир при доношењу своје одлуке, што је од користи за све грађане, народе, ентитете, кантоне…

И, када бисмо могли добити статус кандидата?

– Пут ка томе значи прво транзицију ОХР-а у ЕУСР, да би се БиХ могла сматрати кредибилном, а та транзиција зависи од способности бх. лидера да испуне увјете. Потом морају услиједити неопходне измјене Устава да би ЕК могла дати позитивну оцјену о напретку БиХ Вијећу ЕУ, које одобрава коначну одлуку о давању статуса кандидата. Не могу рећи конкретне датуме, али ако увјети буду испуњени, то ће ићи врло брзо.

Највећи ангажман ЕУ и САД

Куркулас каже да није видио већи ангажман ЕУ и САД у било којој земљи као сада у БиХ и да због тога с оптимизмом очекује позитиван исход бутмирског процеса.

– У ЕК сам дуго, а посљедњих 20 радим на земљама које су укључене у процес проширења ЕУ. Никада нисам видио овако дарежљиву и великодушну понуду ни овакву врсту мобилизације свих наших снага да се помогне једној земљи – рекао је Куркулас.

Сами испунити увјете

Шеф Делегације ЕК није могао прецизирати када ће се БиХ наћи на бијелој шенген листи, додајући да експерти ЕК још анализирају наш извјешај о испуњавању увјета.

– Када сумирамо шта је учињено, моћи ћемо прецизније рећи када се може очекивати укидање виза. Објективно, желимо да визе бх. грађанима буду укинуте што прије. Али, ваша земља мора нам помоћи у томе, ми не можемо испуњавати увјете за вас – казао је Куркулас.