Независне новине: БиХ је испунила око 90 одсто захтјева који воде ка либерализацији визног режима, рекао је Димитрис Куркулас, шеф делегације Европске комисије у БиХ.

"У односу на стање у јулу, уочљив је велики напредак", додао је Куркулас, осврћући се на тадашњу негативну оцјену Европске комисије о либерализацији визног режима за БиХ.

Он је навео да су од тада између РС и ФБиХ усклађени неки неопходни закони.

"Не могу прејудицирати мишљење експерата, али колико ми можемо процијенити, тај је посао задовољавајуће обављен", додао је Куркулас.

Он је истакао да у БиХ преостаје проблем биометријских пасоша, чије штампање касни мјесец дана због техничких проблема у њемачкој штампарији.

Он је додао да је БиХ сада на сличном нивоу на којем су у јуну биле Србија и Црна Гора, кад их је Европска комисија препоручила Савјету за либерализацију визног режима.

"Свима нам је жао што БиХ није била спремна раније. Али, увјерен сам да је испуњавање услова и достизање стандарда, у првом реду корисно за БиХ", рекао је Куркулас.

У Европском парламенту данас ће бити одржана расправа о визама за западни Балкан, а нацрт извјештаја представиће посланик Словеније у Европском парламенту Тања Фајон.

У име Комитета за грађанске слободе и унутрашње послове Европског парламента, Фајонова позива да се узме у обзир напредак, те да се, колико је год брже могуће, омогући либерализација визног режима.

Уколико Брисел констатује да су БиХ и Албанија напредовале у испуњавању услова, мораће бити донесена нова уредба која би се односила на ове двије земље, а за то ће бити потребно најмање шест мјесеци.

Фајонова је изјавила да Комитет рачуна на подршку Европског парламента у вези с тим да БиХ и Албанија буду стављене на бијелу листу и да се државама чланицама да јасан сигнал да када ове двије земље испуне све услове, да ће се што прије придружити слободном визном режиму.

То би значило да за БиХ и Албанију не мора бити доносена посебна уредба, него да Европска комисија ове двије земље "прикључи" осталим земљама западног Балкана за које је већ дато зелено свјетло да ће, по испуњења услова, добити визну либерализацију.