Независне новине: Нови систем регистрације возила почиње од 28. септембра, а власници аутомобила у БиХ неће морати мијењати своје саобраћајне дозволе и регистарске таблице од овог датума.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ и Агенције за идентификационе документе и размјену података (ИДДЕЕА) напомињу да ће власници возила када им истекне регистрација добити и нове документе, који до сада нису постојали.

Потврда о власништву возила, такозвана власничка књижица је нови документ којим се повећава сигурност процеса регистрације возила и умањује се могућност злоупотреба и крађе моторних возила.

"За сва возила ће ступањем на снагу новог правилника при редовној регистрацији возила бити издата потврда о власништву, тако да ће у року од годину примјене новог концепта регистрације сва возила имати овај документ. Промјена власништва над возилом неће бити могућа без овог документа", наводи се у саопштењу ресорног министарства и ИДДЕЕА.

За замјену укупно 35 КМ

Савјет министара БиХ утврдио је јуче цјеновник према којем ће нове регистарске таблице коштати 20 КМ, а по пет КМ потврда о власништву возила, потврда о регистровању и унутрашњи, односно спољни стикер. На сједници је прихваћена информација Министарства комуникација и транспорта о почетку издавања нових докумената за регистровање возила.

Новина је и потврда о регистрацији возила која се уводи умјесто досадашње саобраћајне дозволе.

"Саобраћајна дозвола остаје у употреби и замјењује се потврдом о регистрацији тек након попуњавања свих слободних поља за продужење регистрације у документу саобраћајне дозволе", пише у саопштењу.

Истичу да ће саобраћајна дозвола служити као потврда о регистрацији до њене замјене.

"Процес годишње регистрације возила неће бити могућ без овог документа, осим у случају да овај документ није издат, већ се умјесто њега користи постојећа саобраћајна дозвола", напомињу из надлежних институција.

Возачи ће на својим возилима морати имати стикер, односно наљепницу која се издаје у МУП-у приликом регистрације.

"На наљепници ће бити назначен рок важења регистрације возила. Власник возила наљепницу лијепи на прописано мјесто на возилу, односно на унутрашњу страну вјетробранског стакла и то за путничке аутомобиле: горњи десни угао, а за остала возила: доњи десни угао.За возила без вјетробранског стакла на задњој регистарској таблици изнад прве хоризонталне линије", нагласили су у саопштењу.

Како је саопштено, регистарске таблице ће бити издаване само једном и практично ће "пратити возило".

"Нове таблице ће бити исписане бројевима и словима А, Е, Ј, К, М, О, Т и са међународном ознаком БиХ и плавим пољем у лијевом дијелу таблице", наводи се у саопштењу, а на фотографији је видљиво да сада у првом броју има једно слово, а не само троцифрени број као до сада.

Из ових институција упозорили су грађане да неће бити масовне замјене регистарских таблица.

"Возила у власништву физичких и правних лица задржавају постојеће таблице док је возило у њиховом власништву. Само у случају промјене власништва возило добија нове таблице, које ће важити док је возило у употреби и 'прате возило' без обзира на будућу промјену власништва над возилом", наводи се у саопштењу.

Таблице ће, ипак, морати да мијењају возила која су купљена по основу уговора о лизингу, такси возила, возила дипломатских и конзуларних представништава у БиХ и трактори, те радне машине, радна возила и мотокултиватори, чија ће документа у року од годину од почетка примјене новог концепта регистрације бити у потпуности замијењена.

Новина је да ће и пробне таблице бити од истог материјала од којег су и остале таблице и исте ће се враћати МУП-овима прије преузимања нових таблица. Регистрације ће се и даље обављати у МУП-овима према мјесту пребивалишта, односно сједишта за правна лица.