Издавање биометријских пасоша у БиХ требало би да почне 15. октобра ове године, изјавио је јучер у Сарајеву Синиша Мацан, директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података. Он је увјерен да ће се наставити досадашња пракса да од момента предавања захтјева до издавања пасоша прође највише седам дана. Законски рок за издавање пасоша је 30 дана у БиХ и 60 дана у дипломатскоконзуларним представништвима. Цијена 40 марака

Биометријски пасош ће коштати 40 КМ

Из ове цијене финансирају се рад 162 институције које издају пасоше, службеници, централни систем, мрежа за пренос података. Грађанима којима је због болести или смртног случаја потребно хитно издати пасош то ће бити омогућено по истој цијени. Сви остали којима се жури мораће платити 200 КМ.

За ову годину из штампарије у Њемачкој наручено је 270000 књижица и Мацан је увјерен да ће та количина пасоша бити довољна. Стари пасоши, појаснио је, важит ће до истека њиховог рока, с тим што ће се у земље шенгена моћи само са биометријским исправама. Почетком издавања биометријских пасоша БиХ ће испунити један од преосталих 40 услова из Мапе пута за укидање визног режима. Мацан је подсјетио на четири обавезе које су преостале како би био побољшан систем издавања личних докумената.

„Прва обавеза је увођење биометријских пасоша. Друга обавеза су антикорупцијске мјере у систему издавања личних докумената, што је кључни услов. Већина институција је већ донијела антикорупционе програме, међутим, они се морају и проводити. Трећа ствар је да се подузму мјере обавјештавања о изгубљеним и украденим путним исправама и то је практично већ реализовано. Временски период је скраћен тако да се изгубљена и украдена путна исправа у истом дану по пријави објави као неважећа у Интерполовој бази података. И на крају је достава података из матичних уреда, на чему се почело радити“, казао је Мацан.

Директор ИДДЕЕА је на конференцији за штампу говорио и у оставној и законској надлежности у издавању докумената. Рекао је да у тзв. ланцу идентитета учествују 142 општине (матични уреди), десет кантоналних МУП-ова и два ентитетска МУП-а (135 локација за издавање докумената), једна институција Брчко дистрикта, два ентитетска министарства, два државна министарства (45 локација у ДКП мрежи) и једна државна агенција. Овај импозантни ланац чине 162 институције на 322 локације за издавање докумената. За разлику од БиХ, у Сбији и Црној Гори, за које је Европска комисија препоручила укидање виза, издавањем путних исправа бави се само једна институција. Мацан је казао да у томе не види проблем, јер је БиХ децентрализована држава и наш систем издавања личних докумената је упоредио с оним у Њемачкој, Шпанији и Белгији.

„Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, нити бивша Дирекција за имплементацију ЦИПС пројекта никада није издавала документе, нити има своје организационе јединице у било којој општини БиХ“, казао је Мацан, скидајући тако са Агенције терет честих притужби грађана. Напоменуо је да увјерења о држављанству и родне листове издају локални органи управе, а личне карте и пасоше министарства унутрашњих послова.