Ослобођење: У федералној Влади трају интензивне припреме за ребаланс овогодишњег буџета ФБиХ.

Упоредо с тим, Влада припрема интервентни закон о платама и накнадама које немају карактер плата запослених у институцијама Федерације, кантона и опћина, ванбуџетских фондова, дирекција за цесте и текућих трансфера на свим нивоима власти.

Како сазнаје Ослобођење, први драфт интервентног закона припремило је Министарство финансија. Влада ће о њему расправљати у пакету са приједлогом ребаланса овогодишњег федералног буџета.

Резови на свим нивоима

И ребаланс и приједлог интервентног закона пред Владом ће се наћи прије краја овог мјесеца, а у парламентарној процедури почетком јуна, потврдио је у јучерашњој изјави за наш лист министар финансија Вјекослав Беванда.

Измирено 156 милиона из 2008.

Федерално Министарство финансија до јучер је измирило 156 милиона КМ буџетског дефицита из 2008. од укупно нереализираних око 260 милиона КМ.-Министарство је у четвртак уплатило 19,1 милион КМ дуга за стару девизну штедњу, казао је помоћник министра финансија Петар Ивошевић. Додао је да су раније измирени потицаји за пољопривреду (25 милиона КМ), дуг Жељезницама ФБиХ (4,6 милиона), Заводу ПИО (12,2 милиона), за развој подузетништва (6,7 милиона), за избјегле и расељене особе (3,9 милиона), те дуговања Министарству унутрашњих послова и Управи полиције. Он је додао да су јучер плаћене све обавезе из 2008. за пројекте, у чијем суфинансирању судјелује Влада ФБиХ у износу 3,3 милиона КМ и обавезе за потицај развоја околиша и туризма од 4,6 милиона КМ, додао је Ивошевић. – Наредних дана измирит ћемо дуговања министарствима здравства (11,8 милиона), образовања (18,3 милиона) и културе и спорта (7,3 милиона), казао је Ивошевић. Помоћник министра Тихомир Ћурак казао је да посљедице неусвајања закона о старој девизној штедњи у ФБиХ могу бити далекосежне јер штедише неће моћи доћи у посјед своје имовине на начин како је то планирано, кроз вриједносне папире. По основу старе девизне штедње измирена су 73 милиона КМ, верифицирано је 450 милиона, а 70.000 људи је приступило верификацији.

Прије тога, челници Владе ФБиХ ће морати прибавити сагласност кантоналних и опћинских власти. Наиме, ово је први пут да федерална Влада припрема закон којим ће бити усклађена јавна потрошња са буџетским приходима не само федералног него и кантоналних и опћинских нивоа власти.

Одређене припреме су направљене на састанцима челника споменутих нивоа власти у Фојници и у Сарајеву, којем је присуствовала и делегација ММФ-а с којом су бх. власти договориле станд бy аранжман из којег би нашој земљи у наредне три године требао бити осигуран кредит од око 1,2 милијарде еура. Нови састанак федералне са кантоналним властима и представницима градова и опћина бит ће одржан већ у сриједу.

– Консолидација ће се морати провести на свим нивоима власти у ФБиХ јер то је обавеза преузета у преговорима с ММФ-ом. Ништа не значи уколико ћемо уштеде правити само на федералном нивоу, казао је Беванда.

Федерални буџет ће ребалансом бити смањен за 177 милиона КМ, са око 1,6 милијарди на око 1,423 милијарде КМ. Ребалансима буџета кантона потребно је остварити укупно умањење од 240 милиона, док ће укупно умањење опћинских буџета износити 20 милиона, а умањења у ванбуџетским фондовима 6,2 милиона КМ. -Интервентни закон предвиђа умањење расхода свих нивоа власти од десет до 50 посто, каже извор Ослобођења близак Влади ФБиХ и додаје: Финансијски ефекат овог закона бит ће 530 милиона КМ за све нивое власти, који значи уравнотежење расхода са буџетским приходима.

Укидају уговоре о дјелу

Све ово, како тврди наш извор, морат ће бити примијењено од почетка ове године, тако да је резове боље направити што прије.

– Интервентни закон предвиђа смањење топлог оброка и регреса на свим нивоима власти за 50 посто, смањење плаћа јавне администрације десет посто у односу на децембар прошле године. Иако смо у петом мјесецу, у провођењу ових мјера морат ћемо узети у обзир цијелу годину, објашњава наш извор. Интервентним законом предвиђено је укидање накнада за рад у комисијама, као и исплате накнада по основу уговора о дјелу.

Како сазнајемо, само из федералног буџета тренутно се сваког мјесеца исплаћују накнаде за око 200 уговора о дјелу.