Представнички дом Парламента ФБиХ прихватио је јучер Нацрт закона о допуни Кривичног закона који је у парламентарну процедуру упутила Весна Сараџић, допредсједавајућа Дома из СДУ. За ово рјешење гласао је 31 посланик, два су била против, а 28 суздржано.  

Сараџић је у допунама закона предложила казне за особе који физички нападну новинаре за вријеме обављања задатка. Казне за ово кривично дјело износе од три мјесеца до три године затвора, а ако је ријеч о тешким физичким повредама и до пет година. 

– Због природе новинарског посла, морамо подржати овај акт. Ово је један од начина да заштитимо њихова права и због интереса јавности обезбиједимо заштиту овог часног посла – навела је Сараџић.

Ирфан Ајановић из СДА сматра да ова допуна закона није у складу с Уставом ФБиХ.

– Не треба занемарити чињеницу да су новинари у 70 посто случајева одговорни за оно што се на овим просторима дешавало од 1990. године – навео је Ајановић.  

Према ријечима Анте Чолака, посланика ХСС-а, новинаре треба заштитити јер раде у интересу јавности.  Посланици су одгодили изјашњавање о Приједлогу закона о допунама Закона о државној служби у ФБиХ, који би државне службенике са завршеним студијем по Болоњском процесу изједначио с онима који имају високу стручну спрему.

Амила Аликадић-Хусовић из СБиХ затражила је да јој одговоре да ли су те допуне потребне да би се запослила нечија дјеца или они који већ раде "преко штеле".