Дневни лист: Након два мјесеца паузирања у раду, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јучер је усвојио приједлог прорачуна институција и међународних обвеза БиХ за 2009. у износу од 1,416 милијарди марака. За финанцирање институција предвиђено је 1,035 милијарди, док ће остатак бити утрошен за сервисирање вањског дуга.

Усвојене измјене Закона о јавним набавама

Дом народа је јучер усвојио Приједлог закона о измјенама Закона о јавним набавама. Како је појашњено, ове измјене подразумијевају поједностављење процедура, односно олакшање посла онима који се баве јавним набавама.“Овдје се ради о измјенама постојећег закона, али комплетан нови Закон о јавним набавама је отишао у парламентарну процедуру, и од њега можемо очекивати још већу корист“, казао је Касумовић.

Заступнички дом раније је прихватио истовјетан приједлог. За повратак избјеглица из прорачуна је издојено 35 милијуна марака. Реализација тих средстава ће ићи преко Фонда за повратак.

“Ми у Министарству финанција смо жељели пуно јачи прорачун за државне институције, да можемо у неким стварима ићи напријед. Међутим, политичка воља је била таква да је усвојен идентичан прорачун као и у Заступничком дому”, казао је замјеник министра финанција БиХ Фуад Касумовић.

Ипак, истакнуо је да је боље што смо сад добили оволики прорачун, него да смо за мјесец дана добили прорачун већи за 100 милијуна, јер тад не бисмо могли реализирати средства.

Oко два милијуна марака је издвојено за уређивање зграде заједничких институција. Подсјетимо да се ради о приједлогу који је стигао из Предсједништва БиХ, али је умањен за око 200 милијуна марака. На њега су највише замјерки имали представници Странке за БиХ и СДП-а БиХ.  

На сједници Дома јучер су се нашли и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији БиХ. О њима се није расправљало до закључивања овог броја Дневног листа, као ни о Приједлогу закона о малољетним починитељима казнених дјела и казненоправној заштити дјеце и малољетника.