Независне новине: Заступнички дом Парламента ФБиХ јуче је усвојио буџет ФБиХ за наредну годину у износу 1,6 милијарди КМ, што је за око 240 милиона КМ мање од овогодишњег, те Владу ФБиХ обавезао да након 90 дана наредне године припреми ребаланс.

Влада је од више десетина амандмана прихватила само онај којим се 29 милиона КМ, који су додијељени Министарству финансија за "хитне интервенције Владе ФБиХ", претворе у текуће резерве, које у буџету за наредну годину нису биле предвиђене.

Стављене ван снаге измјене Закона о извршењу буџета

На приједлог шефа Клуба СДА Ибрахима Надаревића, Заступнички дом ставио је ван снаге измјене Закона о извршењу буџета у ФБиХ које су усвојене прије мјесец дана, а подразумијевале су да Влада може, без ребаланса, мијењати намјену буџетских средстава. Надаревић је предложио и да у Закон о извршењу буџета ФБиХ за наредну годину буду враћени приоритети за исплату идентични приоритетима из ранијих година, али до закључења овог броја "Независних" заступници о томе нису гласали.

Премијер ФБиХ Неџад Бранковић заступницима је захвалио на спремности да раде заједно и замолио их да повуку све амандмане, "јер би пакет буџета било тешко поново спаковати". Заступнички дом је прихватио ову сугестију, али и усвојио  закључке којим Владу обавезује да у року од 60 дана припреми законе који омогућавају смањење буџетских оптерећења и приједлог закона о плаћама и накнадама упосленика у администрацији на свим нивоима власти, те у јавним предузећима. Током дискусије заступници су изнијели низ примједаба, па је клуб БПС-а тражио да се приходи повећају за 237 милиона КМ, што би, по њиховој процјени, био само дио буџетских средстава које је могуће повући из "сиве економије".

Заступник СДА Зијад Мушић је понудио низ начина да се уштеде буџетске паре.

"Треба смањити давања за политичке партије, која износе три милиона КМ, па за кинематографију три милиона КМ, јер то иде у приватне фирме, а ако не запослимо ових 380 нових особа које буџет предвиђа, добићемо око девет милиона КМ", рекао је Мушић, питајући министра финансија да ли је у ФБиХ нестало карцинома и да ли се смањио број болесних РВИ, јер су ставке за ово смањење или сасвим укинуте.

Заступница Хафеза Сабљаковић је питала може ли се смањити ставка за накнаде за рад у комисијама, а шеф Клуба СДП-а Нермин Никшић је оптужио Владу да није испоштовала законску процедуру за усвајање буџета, који је најважнији акт послије Устава, те упозорио на нелогичности у самом документу.

"Они којима недостаје новца добиће помоћ из текућих резерви, а оне су нула", рекао је Никшић, оцијенивши да је ставка за лијечење менталних болесника повећана "сигурно због тога што ће с буџетом порасти и потребе за лијечење ове категорије људи".