Дневни аваз: Босна и Херцеговина тек у 2010. требала би добити 78 милиона еура из фонда претприступне помоћи (IPA), намијењеног за 2009. годину.

Тек се, наиме, расписују тендери за пројекте који ће се финансирати новцем предвиђеним за прошлу годину, а након тога пројекти намијењени за 2008.

– Вијеће министара донијело је одлуку о именовању водитеља пројеката за IPA фондове да не губимо вријеме, јер пројектовање треба завршити до краја марта идуће године. Након тога ће се у Бриселу у септембру 2009. разматрати хоће ли пројекти бити званично прихваћени – каже за "Аваз" Осман Топчагић.

Према његовим ријечима, примјена IPA-е каснила је и у институцијама ЕУ, али је за то још више крива спора имплементација у БиХ.

– Друге државе у регији вјероватно су тендере за пројекте или завршиле или су у завршној фази – истиче Топчагић. Замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић каже за "Аваз" да је проблем, осим споре администрације, и чињеница што се пројекти морају реализирати путем регионалних развојних агенција, против чега је РС.

– РС хоће да све иде по границама ентитета, јер мисле да је реализација пројеката путем регионалних развојних агенција, што захтијева ЕУ, прејудицирање новог уставног уређења, што није тачно. Ова привредна криза захтијева од нас да будемо толико паметни да сваки фенинг узмемо и усмјеримо у реализацију пројеката – категоричан је Касумовић, наглашавајући да овакав захтјев ЕУ нема никакве везе с политком.

Предсједавајући Комисије за европске интеграције ЕУ Халид Гењац каже да је проблем и то што ентитети директно аплицирају на пројекте, јер је држава надлежна за то.

– Када у Европској комисији виде да је приједлог пројекта стигао из ентитета, они то одмах врате. То даје слику да смо неозбиљни и то су ствари од којих зависи у којој ће се брзни аплицирати – истиче Гењац.