Независне новине: Влада ФБиХ је јуче утврдила буџет за 2009. годину у висини од 1,6 милијарди КМ, саопштено је након сједнице.

“На расходовној страни обезбијеђено је 30 милиона КМ као трансфер за демобилизиране борце, 24 милиона КМ за финансирање жељезница Федерације БиХ и 25 милиона КМ за финансирање радова на аутоцести Зеница – Сарајево – Мостар“, наведено  је у саопшењу и истакнуто да је Приједлог буџета упућен у парламентарну процедуру.

Истакнуто је да повећање на приходовној страни 40,9 милиона КМ и односи се на веће приходе од дивиденди јавних предузећа у износу од 30 милиона КМ, те од продаје дионица „Сарајево-осигурања“ у износу од 10,9 милиона КМ.

Влада ФБиХ је прошле седмице утврдила Нацрт буџета ФБиХ за наредну годину у износу 1,56 милијарди КМ гдје је, између осталог, за пољопривреду било предвиђено око 50 милиона КМ, а за мала и средња предузећа девет милиона.

„Влада Федерације БиХ је разматрала и усвојила Извјештај Колегија премијера о реализацији закључка прошле сједнице у вези с Приједлогом буџета. Влада за наредну годину предлаже буџет у висини 1.600.917.600 КМ“, стоји у саопштењу.

Такођер, Влада ФБиХ је јуче усвојила оперативни план рада који ће упутити Парламенту ФБиХ.„План представља операционализацију задатка из документа Политика дјеловања и основне стратегије Владе ФБиХ у мандатном периоду 2007-2010. година“, додаје се у саопштењу.

Закључено је и да се у парламентарну процедуру упуте Социјални споразум за период 2009-2010. година и Програм мјера за ублажавање посљедица глобалне економке кризе и унапређења пословног амбијента које су јуче потписали челници Владе, Удружења послодаваца ФБиХ и Савеза самосталних синдиката БиХ.