Ослобођење: Федерална Влада је јучер утврдила и у парламентарну процедуру по хитном поступку упутила приједлог измјена и допуна закона о пензијском/мировинском и инвалидском осигурању.

Утврђеним измјенама регулише се да права из ПИО/МИО остварују и запосленици осигурани по посебним прописима у Федерацији БиХ, запосленици у државним институцијама с пребивалиштем у Федерацији БиХ, као и професионална војна лица у Оружаним снагама БиХ. Предвиђено је да старосна пензија не може бити већа од четири просјечне пензије исплаћене у децембру 2007. године и усклађене с исплатним коефицијентом за тај мјесец. Максимална пензија износи 1.390 КМ.

Надлежни министар Перица Јелечевић рекао је новинарима након сједнице у Сарајеву како су измјене постојећег Закона биле неопходне ради отклањања нелогичности произашлих из одредби о начину усклађивања најнижих и највиших пензија, те усаглашавање са Законом о доприносима, чија ће примјена почети почетком сљедеће године.

“Када закон о том питању не би био промијењен, износи минималне и просјечене мировине били би близу“, рекао је Јелечевић.

Јелечевић је најавио да ће крајем 2009. године бити разматрано смањење доприноса, и то за здравствено осигурање за три до четири посто, а за запошљавање више.

Министар финанција Вјекослав Беванда подсјетио је јучер на конференцији за новинаре да је, због нереалног планирања буџета (за око 400 милиона КМ), у десет мјесеци ове године дошло до мањка прихода над расходима од 73 милиона КМ. Тренутно се, рекао је он, ради на контроли буџетских корисника који су се оглушили о захтјев да умање трошкове у овој години. Њима ће и у наредној години бити суспендирани трошкови.

На питање како Влада миси пребродити исказани мањак, Беванда је казао да се „управо преброђава“. Због овогодишњег лошег искуства с буџетом, у наредној години на истом нивоу ће бити задржана социјална давања, те плате, као и обавезе за унутрашњи и вањски дуг, док ће се остало бити селектирано, рекао је Беванда.

Министар финанција није могао одговорити како ће се у ту рачуницу уклопити најављено повећање дужносницима Федерације БиХ. Влада јучер није разматрала приједлог анекса уговора о учешћу у зеничкој жељезари повећањем капитала. Како је појашњено, Федерација БиХ није испунила обавезе и створила услове за поштивање основног уговора.