Независне новине: Фискално вијеће БиХ препоручило је јучер Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да укине обавезу плаћања ПДВ-а на средства из претприступне помоћи Европске уније, потврдио је након сједнице Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Овим би биле створене претпоставке за деблокирање 50 милиона еура ове помоћи нашој земљи.

"Вјерујемо да ће УО Управе за индиректно опорезивање прихватити нашу препоруку. Ми им, дакле, не можемо наредити, али смо препоручили да ПДВ на средства из претприступне помоћи буде укинут", рекао је Шпирић након јучерашње сједнице Фискалног вијећа БиХ, којим предсједава.

Рестриктивнији буџети у 2009. години

Буџети БиХ у наредној години бит ће рестриктивнији у односу на овогодишње, изјавио је Шпирић након сједнице Фискалног вијећа. "Оквир за буџете у БиХ и његову расподјелу на нивое власти разматраћемо на наредној сједници за седам дана. Договорили смо се да на свим нивоима водимо рестриктивну буџетску политику, али водећи рачуна да она не угрози европски пут земље", рекао је Шпирић, одбијајући прецизирати колики ће бити оквирни буџет за цијелу земљу, те колико ће добити држава, ентитети и Брчко дистрикт. Он је најавио и да ће такођер за седам дана у Бањалуци бити одржана посебна сједница Вијећа министара БиХ, посвећена испуњењу услова из Европског партнерства за БиХ, којој ће присуствовати и ентитетски премијери.

Чланови овог вијећа су државни и ентитетски премијери, те министри финансија. Државни и ентитетски министри финансија такођер су чланови и Управног одбора УИО БиХ.

Сједници Фискалног вијећа претходио је састанак Шпирића и ентитетских премијера, Неџада Бранковића и Милорада Додика, с високим представником Мирославом Лајчаком, те представницима међународних донаторских организација. Високи представник упозорио је на овом састанку да Европска комисија неће деблокирати 50 милиона еура претприступне помоћи БиХ док домаће власти не укину ПДВ на ову помоћ.

"БиХ се у споразуму с ЕУ о кориштењу средстава из претприступних фондова обавезала да ће укинути ПДВ на ова средства. То је обавеза коју су домаће власти преузеле, али је нису реализирале. Није ово нешто о чему се може преговарати, него једноставно треба да буде проведено, како би средства постала доступна крајњим корисницима", поручио је Лајчак.

Он је упозорио и да десеци или стотине милиона КМ ове помоћи нису оперативни због недостатка координације између институција у БиХ.

"Договорили смо се да потпишемо меморандум или споразум којим ће бити осигурани ефикасни механизми за реализацију помоћи. Ради се о низу техничких питања које треба да ријешимо како би средства која су резервирана за грађане БиХ постала доступна", рекао је Лајчак, док је Шпирић нагласио да ће овим протоколом бити прецизирани механизми за брзу и ефикасну реализацију пројеката за које су одобрена донаторска средства.

"Протокол ће бити документ у којем ћемо дефинирати механизме да једни другима изађемо у сусрет како би сви пројекти које донатори желе помоћи били реализовани. Постоје оправдани приговори одређених донатора на проблеме које морамо уклонити. С наше стране, изнесени су ставови о начину договарања и реализације пројеката и стога вјерујем да ћемо успјети уклонити све баријере за реализацију донаторске помоћи", закључио је Шпирић.

Премијер РС Милорад Додик је истакао како власти овог ентитета желе помоћи да буду деблокирана донаторска средства.

"Мислим да можемо пронаћи механизме за ефикасно кориштење ових средстава. Међутим, морамо знати да неки пројекти који имају политичку позадину не могу проћи. Мислим на оснивање некаквих нових институција које нису договорене у БиХ, или формирање регионалних развојних агенција без поштивања унутрашње структуре земље", рекао је Додик.

Бранковић након састанка са Лајчаком није био расположен за изјаве.