Фена: САРАЈЕВО – Министар сигурности Босне и Херцеговине Тарик Садовић је на данас окончаној конференцији Салцбург форума о сигурности на западном Балкану у Бечу, током засједања на тему борбе против тероризма, говорио о неопходности интеркултурног дијалога у оквиру превентивних антитерористичких активности.

Министар Садовић је истакнуо и важност интеркултурног дијалога за управљање миграцијама и интеграцију миграната и повезаности интеркултурног дијалога са унутрашњом сигурношћу. Понудио је да БиХ скупа са Аустријом координира посебан програм у оквиру Салцбург форума на ову тему, што је и једногласно прихваћено од 16 министара унутрашњих послова земаља чланица Форума.

Министри унутрашњих послова и сигурности су током конференције расправљали о начинима јачања регионалних иницијатива у југоисточној Европи, развијању полицијског дјеловања против заједничких пријетњи, те унапређењу борбе против тероризма.

У закључцима Конференције наглашена је подршка даљем развоју регионалног центра за борбу против прекограничног криминала SECI, те имплементацији Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи, заштити личних података, размјени ДНК профила, изради заједничке процјене пријетње од организираног криминала.

У закључцима везаним за унапређење борбе против тероризма министри су нагласили важност сигурности путних докумената и кориштења биометријских података, превенирања тероризма и интеркултурног дијалога.

У склопу Конференције одржан је и први састанак Комитета министара Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи коју је до сада ратификовало седам земаља међу којима је и БиХ.

У свом обраћању министар сигурности Тарик Садовић истакнуо је да ће БиХ дати пуни допринос имплементацији кључних препорука Конвенције.

На састанку је извршена анализа досадашње имплементацје Конвенције, те су усаглашене наредне активности везане за усклађивање националног законодавства, закључивање билатералних проведбених споразума, развој приручника Конвенције, успоставу националних централних једница и проведбе стандардизираног тренинга, саопћено је из Кабинета министра Садовића.