Независне новине: САРАЈЕВО – Високи представник Мирослав Лајчак и предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић укључит ће се у рад Комисије за државну имовину како би спријечили да пропадне још један покушај усвајања закона о државној имовини.

Ово је јуче потврдио Звонимир Кутлеша, предсједавајући Комисије.

"Постоје шансе за напредак, јер слиједи појачани ангажман с различитих страна. Очекујем да се високи представник и предсједавајући Шпирић снажније ангажирају како бисмо наредног понедјељка, када је заказан наставак сједнице, остварили одређени напредак", казао је Кутлеша.

Лајчак је јучер затражио проведбу договора о подјели државне имовине, који је постигнут у октобру прошле године.

"Комисија за државну имовину у октобру 2007. године договорила се да сваком нивоу власти у БиХ треба припасти имовина која му је потребна за несметано обављање уставних надлежности. Високи представник очекује да застој у раду Комисије за државну имовину буде превазиђен проведбом овог договора";, казао је Олег Милишић, портпарол ОХР-а.

Комисија у понедјељак није успјела усагласити нацрт закона о државној имовини. Комисија се подијелила на неколико групација. Представници РС заговарали су да ентитети буду власници већине државне имовине, те да се и имовина која би припала држави регулира споразумом ФБиХ, РС и дистрикта Брчко. С друге стране, актуелизиран је став да држави треба припасти цјелокупна имовина, која би дио уступила ентитетима.

"Вратили смо се скоро на почетне позиције, што није добро", казао је након сједнице Кутлеша, који је раније најављивао да је усаглашавање нацрта закона скоро у потпуности завршено.

Казао је да је већина чланова Комисије била прихватила подјелу по такозваном функционално-територијалном принципу, што значи да би држава била власник имовине потребне за функционирање њених институција, док би остатак подијелили ентитети и Брчко дистрикт.