Дневни аваз: Именовањем седам директора и замјеника директора казненопоправних завода у ФБиХ Федерална влада је прекршила Закон о Агенцији за државну службу. Умјесто јавног конкурса, стручног бодовања кандидата и остале испитне процедуре, за директоре су постављене особе које је предложио министар правде ФБиХ Феликс Видовић.

Члан 74. Закона јасно наводи да је у њеној надлежности и именовање руководиоца затвора и органа за прекршаје. Влада се позвала на Закон о кривичним санкцијама, гдје јесте наведено да она бира директоре, али тај пропис треба бити усуглашен с оним који третира Агенцију за државну службу ФБиХ – изјавио је за наш лист директор Агенције Енвер Ишерић.

Истиче да је Влада именовала директоре упркос његовом упозорењу, те да је овај потез може бити увод у нова кршења прописа и рушење система именовања.

Владином логиком сутра се могу почети смањивати и именовати помоћници министара, секретари и сви директори управа, што апсолутно није трачно. Није тачно ни да су особе несмјењиве са својих позиција. Проблем је што надлежни не желе примјењивати прописе, а као примјер како је могуће остати, не само без функције, већ и радне књижице, јесте да неко добије двије негативне оцјене за рад – истиче Ишерић.

Ишерић није желио прејудицирати шта ће се десити с новоименованим директорима, али из досадашње праксе је познато да је на свако кршење закона неовисности избора државних службеника и руководилаца реагирао Уред високог представника.

Кога је поставила Влада ФБиХ

За директора КПЗ у Бихаћу именован је Зикрија Карабеговић, у Сарајеву Алија Берберкић, у Мостару Ромео Зеленика, у Тузли Хасан Хоџић, у Зеници Нихад Спахић, Орашју Иво Ивкић и у Бусовачи Марко Кришто.