Независне новине: САРАЈЕВО – Заступнички дом Парламента ФБиХ јуче је усвојио Закон о Развојној банци ФБиХ, која би у будућности требало да располаже капиталом садашње Инвестицијске банке ФБиХ, увећаним за 400 милиона КМ које ће обезбиједити Влада Федерације.

Према усвојеном закону, Скупштину банке чини Влада ФБиХ, Надзорни одбор од седам особа именује Скупштина банке, на препоруку Министарства финансија, а НО бира директора и извршне директоре конкурсом. Парламент је одбио захтјев заступнице Хафезе Сабљаковић да Скупштину ове банке чине премијери ФБиХ и десет кантона.

"Прихватили смо неке приједлоге с којима се не слажемо и спремни смо ићи и против својих увјерења јер желимо да закон буде усвојен и да банка што прије почне да ради. Ја, рецимо, сматрам да предсједник НО треба да буде министар финансија. Важно је да се зна да ова банка неће бити инструмент социјалне политике и да неће бити неповратних средстава, него кредити за истински развојне пројекте", казао је министар финансија Вјекослав Беванда. Бројне заступничке примједбе да је неприхватљиво да се Развојна банка може задуживати уз гаранције Владе ФБиХ, а без сагласности Парламента, Беванда је одбио ријечима да "процедуре задуживања остају исте као сада".

Заступнички дом је до даљег одгодио изјашњавање о измјенама Закона о локалној самоуправи, који општине у ФБиХ обавезује да за заступнике у парламентима ФБиХ и БиХ обезбиједе канцеларије с телефоном и Интернетом. Министар правде ФБиХ Феликс Видовић рекао је да се ове измјене косе с европском Повељом о локалној самоуправи, а заступници су имали опречне ставове.

Јуче су усвојене и измјене Закона о почетном билансу предузећа, које омогућавају да се код међународних судова покрену спорови за поврат имовине предузећа из ФБиХ која су ван граница БиХ.

Заступнички дом данас би требало да разматра извјештај о раду РТВ ФБиХ и информацију о стању у овом емитеру.&нбсп;