Дневни аваз: Вијеће министара БиХ јучер није постигло консензус о Информацији Министарства финансија и трезора о проблематици финансирања Института за нестале особе БиХ, чији упослени већ четири мјесеца нису примили плаће, нити су им уплаћивани топли оброк и пензионо осигурање.

Ова информација упућена је на усаглашавање, иако јучер нико није знао дати конкретно објашњење шта се под тиме подразумијева.

У информацији се наводи да је исплата плаћа и накнада запослених у Институту онемогућена због неусаглашености висина плаћа с Одлуком о начину обрачуна плаћа и накнада упослених у Вијећу министара. У Институту истичу како се не може допустити да се истраживачи на терену, који своје радно вријеме проводе у масовним гробницама, пореде и стављају у исту раван с државним чиновницима и такво шта неће ни прихватити.

"Ако до понедјељка не добијемо потврду да ће нам плаће бити исплаћене у скорије вријеме, поднијет ћемо тужбу против Вијећа министара, али и кривичне пријаве против свих у ланцу одлучивања који спречавају исплату наших плаћа, чиме се, очито, настоји утјецати на стопирање трагања за несталим особама" рекао нам је истраживач Института Садик Селимовић.