Дневни аваз: Након што је Вијеће министара БиХ прије неколико дана утврдило закон о плаћама и накнадама запослених у институцијама БиХ и упутило га у парламентарну процедуру, услиједиле су оштре реакције оних који нису задовољни овим рјешењем.

Према ријечима Свевлада Хофмана, потпредсједника Синдиката Граничне полиције (ГП) БиХ, предложени законски акт апсолутно је неприхватљив за полицијске службенике у БиХ.

Упутили приједлоге

– Када смо добили овај приједлог закона, писмено смо упутили наше приједлоге у којима смо затражили да коефицијент за полицијског службеника с најнижим чином буде 1,60. Међутим, Вијеће министара пунудило нам је да овај коефицијент износи 1,30. То је неморална и неприхватљива понуда – каже Хофман.

Наглашава да се због ниских плаћа полицијске агенције на нивоу БиХ суочавају с ерозијом кадра, што директно утјече на сигурност БиХ.

Статистика

Плаћа полицајца Државне граничне службе са средњом стручном спремом тренутно износи 648 марака. Уз додатак од 25 посто и топли оброк, полицајац мјесечно добије на руке 790 марака.

Слична ситуација је и УИО. Плаћа портира без топлог оброка износи 400 КМ, цариника 600 и упосленика с високом стручном спремом 1.000 марака.

– Не улазимо у мотиве оних који кроз овај закон желе потпуно обезглавити Граничну полицију и Агенцију за истраге и заштиту (СИПА). Нама сада кадар прелази у ентитетске и кантоналне МУП-ове. Ми сада немамо довољно људи и по систематизацији полицијских службеника недостаје нам 450 упослених. Умјесто да се тај број попуни, ми сваког мјесеца остајемо без кадра – тврди Хофман.

Исти ниво

Проблем с мањком кадра има и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, тврди Кемал Чаушевић, директор ове институције.

– Нас је у протекле четири године напустило 200 службеника с високом стручном спремом. Откако је формирана УИО 29. октобра 2004. године, у њој није било повећања плаћа. То је срамотно и недопустиво. Више пута Синдикат, као и менаџмент, тражио је повећање плаћа, али никада нашем захтјеву није било удовољено. У посљедње четири године плаће државним службеницима порасле су за 40 посто, а нама су увијек на истом нивоу – појаснио је Чаушевић.