Независне новине: Годинама најављивана замјена саобраћајних дозвола у БиХ почеће од 28. септембра ове године, потврђено је јуче у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Дарио Бушић, шеф Одсјека за друмски и жељезнички саобраћај у Министарству, каже да ће тог дана ступити на снагу Правилник о регистрацији возила чиме се стичу сви услови да почне замјена саобраћајних дозвола.

"Планирали смо да то почне од 15. септембра, али због неких техничких проблема са увезивањем станица за технички преглед возила у Брчко дистрикту и Републици Српској почеће 28. септембра", рекао је Бушић. Подсјетио је да ће власници аутомобила убудуће умјесто саобраћајне дозволе имати власничку картицу, потврду о регистрацији, те стикер, истакнут на видном мјесту возила на основу којег се утврђује технички преглед и исправност возила, а од краја септембра издаваће се и нове регистарске таблице.

Документи се не морају мијењати одмах, него када истекне регистрација, па се не очекују гужве. База података о возилу и регистрацији похрањена је у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), гдје је проведен конкурс за избор најповољнијег понуђача за регистраске таблице и осталу документацију при замјени саобраћајних дозвола. Конзорциј АСА – КИГ (фирме из БиХ и Словеније) одабран је за најповољнијег понуђача за набавку неперсонализованих регистарских таблица и фолије за бојење таблица. Уговори су склопљени и са њемачком фирмом "Tonnjes"; која је набавила опрему за персонализацију регистарских таблица, те са словеначком фирмом CETIS за стикере, као и потврде о власништву и регистрацији возила. Из ИДДЕЕА су раније најавили да власници возила не морају одмах мијењати своје документе, те да не очекују гужве због новина у овом процесу. Власници возила документе ће мијењати када им истекне регистрација возила, а тада ће добити власничку картицу и потврду о регистрацији возила, док ће на аутомобилу морати имати стикер о техничком прегледу возила.

Цијена нових регистарских таблица још није позната, а уколико не желе власници немају обавезу да набављају нове регистарске таблице. Нове таблице биће обавезне у случајевима који су и сада утврђени законом, односно ако се купује ново возило или мијења власништво.