У организацији Европског института за јавну управу одржана је онлајн радионица о теми: “Коришћење дигиталних алата за подстицање интегритета у јавној управи”

Интегритет јавног сектора је у основи сваког система управљања који се заснива на демократским принципима, владавини права и етичком понашању службеника којима је повјерено овлаштење да доносе и спроводе одлуке. Злоупотреба такве моћи представља корупцију која не само да негативно утиче на пружање јавних услуга, већ и подрива повјерење грађана у сам систем управљања. Стога је очување етичког понашања и јачање интегритета јавног сектора од највеће важности.

На радионици су презентовани концепти, праксе и докази за интегритет јавног сектора.

Као један од кључних ауторитета, од стране Организације за економску кооперацију и развој ОЕЦД, представљене су иницијативе и инструменти за интегритет јавног сектора.

Сви приказани концепти интегритета у јавној управи посматрани су и са аспекта појединих алата дигитализације као што су информациони системи, базе податка, портали, интероперабилности, потребних дигталних вјештина и сл.

Као један од практичних алата је и ОЕЦД алат за јавни интегритет https://www.oecd.org/governance/ethics/public-integrity-toolkit.htm   који агрегира податке о раду јавне управе многих земаља на једном мјесту.

Истакнуто је да оптимизиране услуге јавне управе поред свој димензије ефикасности и поједностављења имају и недовољно наглашену функцију повећања интегритета јавне управе.

Кроз практичне примјере употребе е-портала јавних набавки у ЕУ земљама као конкретног алата, презентоване су предности дигитализације и аутоматизације процеса али и могући недостаци, те на који начин се постиже проактивност и ефекти по питању већег интегритета јавних набавки које су оцијењене као сектор са највећим ризиком од корупције.