Дневни аваз: Замјеник премијера и министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда, уз сагласност Владе, подузео је мјере за заштиту буџета, сазнаје ''Дневни аваз''.

Како не би дошло до стварања дуговања, наложио је да се наредних 30 дана из буџета обустављају све исплате које нису приоритетне, а остала издвајања да се чине искључиво у складу с приоритетима из Закона о извршењу буџета.

То значи да ће приоритет за исплату, вјероватно до краја мјесеца, бити отплата вањског дуга, трансфери за инвалиднине и борачка давања, за пољопривреду и за избјегле и расељене особе.

Разлог за овај радикалан потез јесу нерационална понашања дијела буџетских корисника, који су још у јануару потрошили више него што им то буџет одобрава, али и проблем с приливом новца с јединственог рачуна Управе за индиректно опрезивање.

Након што је Управи дат налог да мора извршити поврат ПДВ-а свим компанијама којима је дужна, рачун се дословно испразнио.

''Када је дат налог да сав новац од ПДВ-а мора бити враћен, настали су велики проблеми због којих у буџет ФБиХ 20 дана није уплаћена ниједна марка. Очекујем да се такво нешто више никада неће поновити'' истакао је Беванда.