Дневни аваз: Одмах након октобарских избора доћи ће до повећања директних пореза и акциза у БиХ, значи поскупљење цигарета, кафе, алкохола и, наравно, нафте, каже за "Дневни аваз" замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић.

Све то, према његовој процјени, неће бити довољно да се ублажи пад прихода од царина на робу из Европске уније. Он наводи да је у јулу када је укинута царина на мање од 10 посто за робе из ЕУ, прикупљено седам милиона КМ, односно 24 посто мање него у јулу прошле године.

Директни порези

Од 1. јануара царина ће бити укинута на више од 95 посто производа из ЕУ, а то ће у наредној години донијети мањак у буџету за око 120 милиона КМ. Тада ће бити јасно да се ни увећаним акцизама и директним порезима неће моћи закрпити рупе у буџету, те ће већ у марту бити потребно повећање ПДВ-а са 17 на 20 или 21 посто.

Ма колико то неко волио чути, није тачно да су разлог за повећање пореза само смањени приходи од царина. Проблем је раст јавне потрошње, јер повећања плаћа у кантоналним, ентитетским и државним институцијама нису пратила економски раст. Ентитети се утркују ко ће више увећати плаће службеника, а у ту трку укључила се и држава – каже Касумовић.

Како је додао, политичари о овој теми не желе разговарати, јер им та прича не користи у предизборној кампањи, док су негирања из Управе за индиректно опорезивање резултат чињенице да се ускоро бира ново руководство.

Он изричито наводи да ће рупе у буџету настале због укидања царина на производе из ЕУ те раст јавне потрошње, односно плаћа државних службеника, платити управо грађани.

Отми од народа

Видјет ћемо опет добро познати систем – отми од народа. Све то је безобразно и неприхватљиво. То је удар на сиромашне грађане и привреду БиХ. Но, на крају ће се десити да ће народ остати без новца, уништит ћемо привреду из темеља, једино ћемо ми који радимо у државној бирократији имати редовне плаће и уживати у овој земљи – казао је Касумовић.

РС није бољи ентитет

Касумовић је истакнуо како је финансијска криза евидентна у сваком дијелу БиХ. У ФБиХ влада латентна финансијска криза, но ситуација у РС иако привидно изгледа боља заправо је гора, а економски показатељи говоре да ФБиХ има већи привредно-економски развој од РС. Јер, Влада РС рупе у буџету крпи новцем од продатог Телекома, Рафинерије нафте… Чиме ће Милорад Додик крпити рупе кад више не буде имао шта продати – упитао је Касумовић.