Дарко Касап, координатор за реформу јавне управе на данас одржаном 7. састанку Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-БиХ у Бриселу изнио је кључне информације о оствареном напретку у области реформе јавне управе.

„Након задњег састанка ПАР Специјалне групе добили смо 30-ак препорука, значајан број још нисмо имплементирали и јасно је да ћемо морати уложити додатне напоре да бисмо унаприједили функционисање јавне управе у земљи, на свим нивоима, између осталог, кроз повећање професионализма и деполитизације, али и осигурањe координираног приступа у креирању политика, укључујући и развој прописа на државном нивоу о цјелодржавном стратешком планирању“, казао је Касап.

Он је додао да је ипак остварен напредак у припреми Ревидираног акционог плана за реформу јавне управе.

„Припремљена је прецизна мапа пута за ревидирање Акционог плана с јасним корацима и роковима, утврђени приоритети у консултацијама са СИГМА, организоване консултације с цивилним друштвом кроз засебну и заједничку радионицу цивилног друштва и међувладиних тијела и завршена је процјена трошкова Ревидираног акционог плана. Ревидирани акциони план договорен је на стручном нивоу уз осигурање потпуног консензуса о свим његовим дијеловима (активностима, индикаторима, роковима…). Потребно је осигурати што брже његово усвајање”, рекао је Касап.

Говорећи о оствареном напретку у области Државна служба и управљање људским ресурсима, Касап је нагласио да је потребно остварити значајније помаке у усклађивању закона о државној служби са принципом заслуга и међусобном усклађивању закона у циљу осигурања професионалне и деполитизоване државне службе.

Када је ријеч о стратешком планирању, Касап је нагласио да је „дијалог о развоја прописа на државном нивоу о цјелодржавном стратешком планирању политика отворен кроз ИПА ИИИ пројекат ЕУ4ПАР“.

Према његовим ријечима одређени помаци су направљени на државном нивоу у сегменту слободе приступа информацијама. Међутим, потребно је додатно радити на усклађивању законодавства у овој области.

Европска комисија похвалила је напоре БиХ на ревидирању Ревидираног акционог плана за реформу јавне управе те позвала владе у БиХ/Савјет министара БиХ да документ што прије усвоје. Власти БиХ позване су да у будућности узму већи удио у власништву за реформу јавне управе.

Састанку су, поред координатора за реформу јавне управе и представника надлежних државних, ентитетских, кантоналних и институција Брчко дистрикта БиХ, присуствовали: замјеник координатора за реформу јавне управе Милош Голијанин, координатор за реформу јавне управе у Влади Федерације БиХ Жељко Шкарица те замјеник координатора за реформу јавне управе у Влади Републике Српске Микан Давидовић.

Састанком је копредсједавала Валентина Суперти, директорка за Западни Балкан, ДГ НЕАР и то у име Европске комисије и Елвира Хабота, директорка Дирекције за европске интеграције у име БиХ.