Мјерење напретка у проведби Акционог плана за реформу јавне управе показује да је до краја 2023. укупно проведено 15,79 одсто активности из Акционог плана.

Напредак у 2023. години је за 1,48 одсто већи у односу на измјерени напредак на полугодишту 2023. године, те за 1,79 одсто у односу на измјерени напредак на крају 2022. године.

Ријеч је о релативном напретку који је израчунат као просјек оствареног напретка административних нивоа. Акциони план садржи дефинисане индикаторе за БиХ укупно, те је напримјер код бинарних индикатора потребно да сви нивои власти заврше активност да би се она сматрала испуњеном, посматрајући остварени напредак у односу на испуњење индикатора за цијелу БиХ у 2023. години је испуњено 7,35 одсто активности што у односу на полугодишњи извјештајни период представља напредак од 0,74 одсто. Дјелимично је испуњено 9,55 одсто активности што у односу на полугодишњи извјештајни период представља напредак од 1,46 одсто.

Посматрано по нивоима администрације, у 2023. години институције Федерације БиХ у цјелости су провеле 20 или 15 одсто активности из Акционог плана, што је за један одсто више него у претходном извјештајном периоду. Федерација БиХ дјелимично је провела седам одсто активности, док је остало неиспуњено 78 одсто активности из Акционог плана.

У складу с препорукама Европске комисије, у наредном периоду је потребно ревидирати акциони документ, као и финализирати суштинске кораке за побољшање цјелокупног функционисања јавне управе успоставом професионалне и деполитизоване државне службе и координисаног приступа изради политика на нивоу цијеле земље.

Организовање модерне јавне управе која ће обезбиједити и поштовати принципе европског управног простора, допринијети успјешном процесу приступања Европској унији, уз поштовање јавног интереса и квалитетно задовољење потреба грађана и предузећа, визија је Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини 2018-2027.

Иако је у 2023. години према оцјени Европске комисије „постигнут одређен напредак” у реформи јавне управе, БиХ се и даље налази у „раној фази припремљености”, а приоритет из Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство у ЕУ, који истиче да је потребно „завршити неопходне кораке у реформи јавне управе с циљем унапређења свеукупног функционисања јавне управе осигуравањем професионалне деполитизоване државне службе и координираним приступом у креирању политика у цијелој држави”.

Позитивни помаци према оцјени Комисије су прије свега усвајање Заједничке платформе о принципима и начину имплементације реформе јавне управе у БиХ, којом је формално успостављена координација у овој области, укључујући и тијело задужено за политичку координацију.

Међу позитивним помацима, Европска комисија истиче проведбу свеобухватног, цјелодржавног управљања јавним финансијама, побољшање капацитета за јавне консултације на државном нивоу и за процјену утицаја прописа у Републици Српској, те усвајање стратегије за управљање људским ресурсима у Федерацији БиХ, уз побољшање професионалног развоја и оцјене резултата рада у ФБиХ и на државном нивоу, као и усвајање Закона о слободи приступа информацијама на државном нивоу, с циљем проактивног објављивања информација и транспарентности.

Извјештај обухвата временски период од 1. јануар до 31. децембар 2023. године и приказује напредак у проведби циљева, мјера и активности Акционог плана за реформу јавне управе, саопштено је из Канцеларије Владе ФБиХ за односе с јавношћу.