Чланови надзорних тимова за реформу јавне управе Савјета министара Босне и Херцеговине, Владе Федерације Босне и Херцеговине, Владе Републике Српске и Дистрикта Брчко Босне и Херцеговине на радионици одржаној 17. и 18. јула ове године у Сарајеву највећим дијелом усагласили су текст нацрта ревидираног Акционог плана за проведбу Стратешког оквира за реформу јавне управе до 2027. године.

Првог дана радионици су присуствовала три представника невладиног сектора у БиХ, те су најавили да ће коментаре доставити приликом провођења е-консултација, а које су планиране да се организују до краја јула ове године. Неки од њих указали су, између осталог, на потребу регулисања интерних и екстерних напредовања у државној служби с циљем мотивације државних службеника, те да Ревидирани акциони план за проведбу Стратегије реформе јавне управе треба бити усклађен са Стратегијом правосуђа.

“На радионици је разговарано и о процјени коштања реформских мјера те ће највише новца бити потребно за дигитализацију услуга”, изјавио је Дарко Касап, координатор за реформу јавне управе у БиХ и додао да се, упркос позиву Канцеларије координатора за реформу јавне управе, само мали број представника невладиног сектора одазвао за учешће на радионици.

Према нацрту Ревидираног акционог плана, до краја 2027. године институције управе у БиХ требале би да дигитализују неке од приоритетних услуга које јавна управа пружа бх. грађанима. Предвиђа се и дигитализација регистара тих услуга. Такође, тражено је да се формирају органи управе које ће се бавити дигитализацијом јавне управе, на државном нивоу, у Федерацији БиХ, те у Брчко дистрикту БиХ док у Републици Српској већ постоји Агенција за информационо комуникацијске технологије.

Ово је једна од препорука организације СИГМА, која помаже земљама потенцијалим кандидатима и кандидатима за ЕУ да брже реформишу своје управе, као кључни аспект успјешности активности из акционог плана у области дигитализације. Недостатак институционалног капацитетета показао се као значајна препрека развоју и одрживости система електронске владе.

Од Босне и Херцеговине Европска унија очекује, а што је била и препорука Специјалне ПАР групе за реформу јавне управе између БиХ и ЕУ, да ревидира постојећи Акциони план и прилагоди рокове за раније предложене активности.

Европска комисија почела је радити на сцреенингу (аналитичком прегледу и оцјењивању усклађености законодавства БиХ с правном течевином ЕУ) те  Босна и Херцеговина у области реформе јавне управе, поред стратешког документа, мора имати и кредибилан акцијски план.

Давор Шолаја, координатор за реформу јавне управе Владе Брчко дистрикта БиХ, Александар Шувак, координатор за реформу јавне управе Владе Републике Српске те Жељко Шкарица, координатор за реформу јавне управе Владе Федерације БиХ захвалили су се службеницима на раду и усаглашавању текста ревидираног Акционог плана.

Договорено је да се до 29.07. 2024 године надзорни тимови формално изјасне о финалном тексту документа.

Уред координатора за реформу јавне управе радионицу у Сарајеву организирао је, у сарадњи са координаторима за реформу јавне управе Владе Републике Српске, Владе Федерације, Владе Брчко дистрикта БиХ те уз техничку подршку пројекта ЕУ4ПАР, који финансира ЕУ).