Канцеларија координатора за реформу јавне управе, а уз техничку подршку пројекта ЕУ4ПАР, организовала је данас за представнике цивилног друштва радионицу о ревидирању Акционог плана за реформу јавне управе 2018. – 2027.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Дарко Касап отворио је радионицу казавши да је ревидирање Акционог плана један од кључних захтјева из прошлогодишњег пакета проширења и једна од препорука проистекла из дијалога Босне и Херцеговине и Европске комисије, у оквиру тијела за стабилизацију и придруживање – Специјалне групе за реформу јавне управе.

“Процес ревидирања подржало је и политичко тијело за реформу јавне управе – Координациони одбор, којег чине предсједавајућа Савјета министара БиХ, те премијер ентитетских влада и градоначелника Брчко дистрикта БиХ, заједно са ресорним министрима.

Касап је додао да “наша водиља остају Принципи јавне управе које је припремила СИГМА и у којима можемо пронаћи модел како треба изгледати будућа јавна управа Босне и Херцеговине”.

ИЗ ЦЦИ-а су поручили да треба обратити пажњу на ревизорске извјештаје којима се обухватају разне области, а посебно област дигитализације.

“Потребно је водити рачуна о заштитих личних података, а посебно треба видјети потенцијале и могућности ИПА и ЕУ средстава за реализацију пројеката из области дигитализације”, казали су представници ЦЦИ-а.

Радионици су присуствовали замјеник координатора за реформу јавне управе Милош Голијанин, координатор за реформу јавне управе Брчко дистрикта БиХ Давор Шолаја, водитељ пројектног тима ЕУ4ПАР Едмонд Милетић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у органима Федерације БиХ Самир Куртовић, предсједник самосталног синдиката државних службеника и запосленика Раденко Мирковић, као и представници Центра за истраживачко новинарство.

Представници цивилног друштва и синдиката позвани су да дају своје приједлоге и коментаре у току припреме ревизије акционог плана, а о којима ће накнадно, по финализацији документа, бити проведене јавне консултације.