Државни координатор за реформу јавне управе Дарко Касап отворио је данашњу радионицу надзорних тимова на којима се разматрају приједлози за ревизију актуелног Акционог плана за проведбу Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ 2018 – 2027.

Подсјетио је да је ово други састанак надзорних тимова у пуном саставу, да се први одржаво у 12. мјесецу 2023. године, када је, у сарадњи са СИГМА-ом, презентован процес приоритизације и ревизије Акционог плана.

Касап је напоменуо да је, према тадашњем временском оквиру, процес требао бити окончан до петог мјесеца 2024. године.

“Практично ми се још налазимо на почетку, још разговарамо о приоритетима”, додао је државни координатор.

Нагласио је да су у међувремену на свим нивоима усвојене одлуке о именовању надзорних тимова, да су то у децембру учинили Влада Републике Српске, а у марту ове године и Савјет министара БиХ, те да надзорни тимови сада имају и формалне потврђене задатке у складу са Заједничком платформом и одлукама, односно рјешењима о именовању.

“Након прве радионице, која је одржана у 12. мјесецу 2023. године члановима надзорних тимова достављени су приоритизацијски обрасци и задатак је био оцијенити на основу критерија договорених са СИГМА приоритетности активности из Акционог плана за реформу јавне управе, као и захтјеве Европске комисије и СИГМА. Ти критерији највећим дијелом везани су за препоруке проистекле из процеса придруживања – са ПАР специјалне групе, СИГМА прегледа стања у јавној управи у БиХ, али посматране су и повезнице са националним документима, међународним мјерењима и захтјевима грађана”, оцијенио је Касап.

“Иако смо свјесни да је многима реформа додатни посао, узимајући у обзир важност реформе јавне управе као једног од основих захтјева процеса приступања Унији, наша је молба да се уложе додатни напори и да свака кључна институција, односно њен представник у надзорном тиму да пуни допринос у припреми ревидираног плана у наредним корацима”, потцртао је Касап.

Подсјетио је да је Европска комисија на ПАР специјалној групи најавила почетак скрининга и да  је једна од кључних задаћа за Босну и Херцеговину у области реформе јавне управе имати кредибилан стратешки оквир, што подразумијева не само стратегију, него и пратећи акциони докуменат.

Подвукао је да је кредибилност Акционог плана оспорена због мале имплементације и рокова.

“Препорука ПАР специјалне групе – ревизија Акицоног плана током 2023. године није испоштована, као и да је потребно уложити додатне напоре да би препорука са овогодишњег састанка била проведена, те да бисмо имали ревидиран Акциони план до краја љета”, казао је Касап.

Напоменуо је да је Координациони одбор за реформу јавне управе, политичко тијело тијело које чине предсједавајућа Савјета министара БиХ, премијери ентитета и градоначелник Брчко дистрикта БиХ закључком обавезало ПАР структуру да припреми ревидирани Акциони план до краја другог квартала ове године.

Радионици су, осим државног координатора за реформу јавне управе Дарка Касапа присуствовали, замјеник и замјеница државног координатора за реформу јавне управе Милош Голијанин и Амира Машовић, координатор за РЈУ из Федерације БиХ Жељко Шкарица, координатор за РЈУ из РС Александар Шувак и његов замјеник Микан Давидовић, те координатор за РЈУ из Брчко Дистрикта БиХ Давор Шолаја.