Травник и Модрича постале су прве општине у Босни и Херцеговини које су прикључиле Партнерству за отворену власт, иницијативи у којој Босна и Херцеговина има чланство још од 2014. године.

Иницијатива је прошле године расписала позив за локалне самоуправе, а након прегледаних 138 пријава из Европе, Америке, Азије и Африке прихваћено је 55 локалних самоуправа, а међу њима и ове двије бх. општине.

Општине Травник и Модрича придружиле су се мрежи градоначелника, гувернера и других челника влада који раде с грађанима и организацијама цивилног друштва на проведби акционих планова, прилагођених њиховом локалном контексту, како би побољшали своје заједнице које користе отворене приступе власти. Партнерство отворене владе пружа простор челницима отворене владе да формирају коалиције које покрећу промјене у својим контекстима, да уче једни од других и да сарађују с колегама из цијелог свијета како би пружили боље политике за грађане. Од 2024. године чланови ОГП Лоцал сукреирали су више од 120 акционих планова и посветили се проведби више од 475 иницијатива отворене владе.  Више о Иницијативи и новим чланицама погледајте овдје https://www.opengovpartnership.org/news/55-local-governments-join-international-partnership-on-open-government/

Босна и Херцеговина тренутно испуњава свој други Акциони план. У овом Акционом плану, нагласак је стављен на: отварање података кроз координацију развоја екосистема отворених података (јавног податковног добра), активности на подручју отварања података из области јавних набавки, антикорупције, унапређење буџетске транспарентности, значај регулисања питања стварног власништва, те повећање транспарентности информација и унапређење система размјене информација са грађанима. Мјере из АП усклађене су с другим процесима реформе јавне управе те су формулисане кроз дијалог и сарадњу са представницима организација цивилног друштва. АП можете преузети овдје http://www.mpr.gov.ba/reload/default.aspx?id=10936&langTag=bs-BA

Партнерство за отворену власт (ОГП) укључује 75 земаља и 104 локалне самоуправе – које представљају више од двије милијарде људи – и хиљаде организација цивилног друштва.