У организацији Канцеларије координатора за реформу јавне управе у Министарству цивилних послова БиХ одржава се дводневна радионица (15-16.06.2022) за приоритетизацију и израду Акционог плана за увођење европског алата за управљање квалитетом -ЦАФ.

У претходном периоду Министарство цивилних послова одлуцило се да унаприједи своје пословање увођењем ЦАФ-а.

Након израде Акционог плана Министарство ће у наредне двије године имплементирати одабране активности за унапређење. Посебан циљ унапређења процеса рада ЦАФ-а јесте побољшање услуга и информација према свим корисницима јавне управе. До сада је у БиХ више од 20 институција на свим управним нивоима увело ЦАФ.

Подсјећамо да Канцеларија координатора за реформу јавне управе још од 2016.године свим заинтересираним институцијама пружа подршку у увођењу ЦАФ-а, као и других алата који унапређују рад јавних организација. ЦАФ је бесплатан алат који је једноставан за употребу, који помаже организацијама јавног сектора широм Европе да уведу систем управљања квалитетом, а у сврху унапређења укупног учинка организације. Овај алат спада у категорију алата тоталног управљања квалитетом (Total Quality Management – TQM). Посебно је дизајниран за организације јавног сектора, узимају у обзир њихове карактеристике и одговорности које имају у односу на пружање услуга.

Модел је базиран на претпоставци да се изврсни резултати у областима организацијског учинка, грађана/корисника, људи и друштва постижу кроз стратегију засновану на лидерству и планирању, као и уз помоћ људи у организацији, партнерства, ресурса и процеса. Организација се посматра из различитих углова истовремено кроз холистички приступ анализи организацијског учинка.