Припрема јавне кампање/седмице транспарентности, била је главна тема 11. састанка чланова и чланица Групе за комуникације и управљање знањем, у оквиру Програма јачања јавних институција, који је одржан 2. и 3. јуна ове године у Мостару.

Према приједлогу  кампање који су израдиле представнице Дирекције за европске интеграције (ДЕИ), Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ (ХЕА) и Канцеларије координатора за реформу јавне управе, седмица транспарентности бит ће одржана у септембру ове године. Циљ је указати на повећање транспарентности рада јавних институција.  Приједлог кампање бит ће додатно допуњен и усаглашен међу члановима групе.  

Додатне теме које су обрађене на састанку биле су:  употреба интерног календара за управљање догађајима, анализа интерних комуникација коју је провела Дирекција за европске интеграције, израда позиционих докумената (white paper) о стратешким комуникацијама и о управљању знањем.

Унапређење комуникације у јавних институцијама један је од циљева реформе јавне управе у области Институционална комуникација. Стратешко позиционирање комуникација унутар јавних институција, унапређење професије, изградња капацитета, промјена приступа комуникацијама (од пуког информисања до двосмјерне комуникације с грађанима) те увођење нових метода, идеја и алатки представљају главну основу рада Програма јачања јавних институција у области комуникација. Управљање знањем представља нову тему за институције кориснице а увођење праксе управљања знањем у јавним институцијама за циљ има боље кориштење постојећег знања за одлучивање, комуницирање те унапређење јавних услуга.

Групу за комуникације и управљање знањем чине представници четири институције: ДЕИ, ХЕА, Агенције за статистику БиХ и Канцеларије координатора за реформу јавне управе.  Служба за информисање Савјета министара БиХ, чија је представница учествовала на састанку, је придружена чланица ове радне групе.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе партнер је Њемачком друштву за међународну сарадњу (ГИЗ) у имплементацији Програма јачања јавних институција.