Фена: Еуропски уред за одабир особља (EPSO) ускоро уводи нови начин избора запосленика у еуропским институцијама у којем ће се већи нагласак ставити на способност за обављање одређеног посла умјесто пуког познавања чињеница о Еуропској унији, најављено је у четвртак у Бруxеллесу.

– На све конкурентнијем тржишту радне снаге, еуропске институције морају моћи привући широки распон висококвалитетних кандидата. Нови сустав одабира омогућит ће институцијама ЕУ-а да добију одговарајуће особе у примјереном тренутку, изјавио је на конференцији за новинаре потпредсједник Еуропске комисије задужен за међуинституционалне односе и администрацију Марош Шефчович.

Нови поступак проводит ће се само у двије етапе: у првој етапи путем рачунала провест ће се тестирање за предизбор кандидата, а након тога кандидати који задовоље бит ће позвани у Бруxеллес на додатно тестирање, које ће сада трајати цијели дан умјесто досадашњих интервјуа који су трајали по пола сата или краће.

Цијели поступак по новим правилима трајат ће између 5 и 9 мјесеци, док је до сада то знало трајати и до двије године.

– Будући да је било доста приговора на вођење интервјуа на којима су отпадали кандидати који су са стопостотном точношћу рјешавали тестови, а што се правда дискрецијским правом оних који воде интервјуе, сада се уводи нови начин провјере, најавио је повјереник Шефчович.

Сада ће се кандидати ставити у стварне, животне ситуације тијеком једног дана на радном мјесту за које су се кандидирали.

– Кандидат ће морати напорно радити цијели дан, доћи у уред, добит ће одређене задаће које ће морати обавити, рјешити проблеме који се појаве, сурађивати с колегама и издржати временски притисак, а тијеком цијелог дана бит ће позорно праћен, рекао је Шефчовић изражавајући увјереност да ће такав начин дати пуно бољу слику о сваком кандидату него полусатни разговор.

Шефчович је најавио да ће и Хрватска када постане чланицом добити индикативне квоте људи који ће се моћи запослити у еуропским институцијама као што је то био случај и с другим новим чланицама када су улазиле.

EPSO је прошле године организирао тестирање за хрватске држављане који ће се у прво вријеме моћи запослити као уговорни дјелатници на одређено вријеме.

Од укупно пријављених 3427 кандидата, на тестирање је изишло њих 1981. Од тога броја њих 1390 је прошло тестове. Подаци свих који су прошли тестирање налазе се у бази података која је доступна свим еуропским институцијама, које их могу позвати на додатна тестирања. Еуропски парламент је већ провео додатна тестирања и ускоро се може очекивати да неки од хрватских држављана, који су задовољили на интервјуима добију посао као уговорни дјелатници, рекао је Давид Беарфиелд, директор EPSO-а.