Дневни аваз: Удружења потрошача све чешће упозоравају грађане да воће и поврће које се на пијацама продаје изван сезоне садржи огромне количине пестицида. Тако је у Хрватској на увозним јагодама и јабукама пронађено неколико врста пестицида, од којих су неки и забрањени.

– Свима треба бити јасно да јагоде и парадајз који су огромни и савршено црвени не могу бити узгојени без средстава за убрзано зрење, пестицида, а највјероватније су и генетски модифицирани. Надзор над тржиштем у БиХ је лош и установе које би требале контролирати шта се увози и шта једемо не раде свој посао – казао је за наш лист Месуд Лакота, секретар Удружења за заштиту интереса потрошача КС.

На опасност од присуства пестицида на воћу и поврћу упозорава и проф. Амела Пељто с Института за заштиту биља и прехрамбених производа Пољопривредно-прехрамбеног факултета у Сарајеву.

– Пестициди су отрови који могу узроковати разне промјене у организму, почевши од иритације коже и очију па све до најтежих облика токсичности као што су канцерогеност и тератогеност. Пестициди у малим количинама нису отровни, али постоји могућност накупљања у организму – објашњава Пељто.

Потцртава да су највећи кривци за несређену ситуацију у области употребе пестицида у воћу и поврћу Управа за заштиту здравља биља и Агенција за сигурност хране БиХ.

– Оне су требале донијети правилнике из своје надлежности, усклађене с онима у Европској унији, али колико знам, то још нису учинили – каже Пељто.