Дневни лист: Иако велики број 80-постотних инвалида није у стању самостално отићи ни до тоалета, они ускоро неће имати право ни на какву новчану помоћ од државе. Сви инвалиди с мањим ступњем оштећења од 90 посто, искључујући војне, ускоро ће бити избрисани из закона.

Овакво рјешење стоји у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основама социјалне заштите, заштите цивилних жртава рата и заштите обитељи с дјецом, који је у четвртак прихватио Дом народа Парламента Федерације, а остаје да се о њему изјасни и Заступнички дом.

Федерални премијер Неџад Бранковић казао је да је, кад се овај закон усвајао, предвиђено да буде до 20.000 корисника. Међутим, њих тренутачно има скоро 130.000.

“С обзиром да у прорачуну нема новца за исплату свих инвалиднина, ми морамо заштитити оне којима је помоћ најпотребнија”, казао је Бранковић, додајући да ће се овим измјенама број корисника свести на око 44.000.

То значи да ће без накнада остати око 80.000 инвалида. Иако је приједлогом Владе било предвиђено увођење имовинског цензуса за 90-постотне инвалиде, амандманом који је прихваћен та одредба је поништена. Бранковић је казао да је ово само један у низу реформских закона који се проводе у Федерацији. Предсједник Удружења слијепих Фикрет Џуко казао је да је ово “најправедније рјешење у овом тренутку”.